Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingets nye president: - Måtte tenke meg grundig om før jeg sa ja

Tone Trøen blir landets nye stortingspresident. Også Olemic Thommessen har fått ny jobb i kveld.

TAR OVER FOR OLEMIC: Tone Trøen blir landets nye stortingspresident og dermed nummer to etter kongen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR OVER FOR OLEMIC: Tone Trøen blir landets nye stortingspresident og dermed nummer to etter kongen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre bekrefter i kveld at Tone Wilhelmsen Trøen (H) blir ny stortingspresident. Hun blir dermed nasjonalt rangert som nummer to i landet etter kongen, foran statsminister Erna Solberg.

52-åringen velges formelt til vervet i Stortinget torsdag etter skriftlig votering.

- Stortinget er en fantastisk demokratisk arena og jeg har på lang sikt lyst til å gjenbygge tilliten til Stortinget, sier Trøen like etter hun ble valgt.

Trøen er innvalgt på Stortinget fra Akershus og er parlamentarisk nestleder i Høyre. Hun er utdannet sykepleier og ble først valgt inn på Stortinget i 2013.

Stollek i Høyre

Trøen overtar med dette posten som Olemic Thommessen (H) etterlot ubemannet da han mistet Stortingets tillit i forrige uke. Hun overtar samtidig en mer uhyggelig post: Budsjettposten som viser et sprekk på 1,2 milliarder ved Stortingets omstridte byggeprosjekt.

Trøen blir også først kvinne i jobben siden 2001, og den andre kvinnelige stortingspresidenten i historien. Svein Harberg tar over for Trøen som parlamentarisk nestleder.

Trøen sier hun måtte ha noen dagers betenkningstid før hun kunne si ja til vervet.

- Jeg måtte tenke meg grundig om og snakke med familien min. Det er en veldig stor oppgave, og samtidig en veldig spennende jobb, sier hun.

Ny jobb til Olemic

Også Olemic Thommessen fikk ny jobb i kveld.

Han blir ny fraksjonsleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, opplyser parlamentarisk leder Trond Helleland onsdag kveld.

- Jeg kommer til å gå nøye inn i prosjektet og snu hver stein sammen med resten av presidentskapet. På kort sikt er dette den viktigste jobben jeg har, sier hun.

Tone Trøen sier hun nå trenger tid til å sette seg skikkelig inn i byggeprosjektet på Stortinget før hun kan være tydelig på hva hun skal gjøre annerledes enn Olemic Thommessen.

FERDIG: Olemic Thommessen var også på Høyre-møtet i kveld og overvar at Tone Trøen fikk hans gamle jobb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FERDIG: Olemic Thommessen var også på Høyre-møtet i kveld og overvar at Tone Trøen fikk hans gamle jobb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Derfor bestemmer Høyre

Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak.

For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder. 15. februar 2018 ble det kjent at den anslåtte sluttsummen hadde steget med ytterligere 500 millioner til rundt 2,3 milliarder kroner.

Mens Olemic Thommessen ble opplevd som en splittende stortingspresident, understreker Trøen i kveld at hun ønsker å framstå samlende.

- Min innsats må være å jobbe godt med å finne gode løsninger og jobbe tett med resten av presidentskapet. Jeg liker å finne fellesløsninger. Jeg kan love å gjøre så godt jeg kan.

Siden opposisjonspartiene langt på vei har slått fast at de vil stemme for Høyres nye kandidat til stortingspresident, er det i praksis opp til Høyre alene å avgjøre hvem som blir stortingspresident. Partiet har i kveld altså bestemt seg for Tone Trøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!