Stortingets taxfree-pasienter

KIEL-FERGA (Dagbladet): Ivar, Monica og Ottar er på vei til Tyskland for å opereres. Det skulle de egentlig ikke vært. For Stortinget angrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er absurd, men turen vår har i hvert fall fått politikerne til å innse sin egen tabbe, sier de tre knepasientene til Dagbladet.

For sjelden har en så enkel operasjon fått så mye oppmerksomhet. Allerede i forrige uke kimet telefonen hjemme hos Ivar Strand (50), Ottar Florholmen (36) og Monica Rennehvammen (22). Da ble det klart at de var de første som skulle gå pasientbrua til utlandet.

For å fikse knærne sine må de nemlig til utlandet, med mindre de har lyst til å vente i det uvisse. For Stortinget bestemte at det norske helsevesenet, med 85 sykehus og et 40 milliarder stort budsjett, ikke skulle gjøre jobben.

Derfor sitter de tre arbeidsføre knepasientene på Kiel-ferga og drikker kaffe med Dagbladet.

Det som ville tatt en halv dag i Norge, tar nå fire dager. Med på turen har Buskerud fylkeskommune sendt en informasjonskonsulent og en tysktalende sykepleier. Staten betaler alt, utenom taxfree-kvota.

Tabben gjort

- Skattebetalerne får regninga for at vi sitter her. Når vi i tillegg får vite at det kunne vært unngått, er det helt utrolig. Men paradokset er at uten denne absurde turen, ville ikke politikerne fått vite om tabben de har gjort. For milliarden til utlandet førte til at norske sykehus tok affære, sier Ivar .

- Ja, de trengte nok et spark i rævva. Det er mange som vil ha den milliarden nå, og vi ville foretrukket sykehuset i Drammen framfor Kiel, sier Ottar.

Absurd

Fylkeshelsesjef i Buskerud, Ellen Strengehagen, rister på hodet.

- Ja, det er absurd, men vi må utnytte de pengene staten gir oss. Det motsatte ville vært verre. Derfor fortsetter vi å tilby ventelistepasienter behandling i utlandet inntil Stortinget ombestemmer seg.

<B>OPERASJONSTUR:</B> Ivar Strand gikk i går om bord i «Kronprins Harald», og benyttet anledningen til å handle tax-free.