Stortingets verdighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingets presidentskap har forsømt seg som forsvarer av Stortingets verdighet og plass i det norske demokratiet når det har gitt stortingsrepresentant Børge Brende permisjon fra sitt verv som folkevalgt for å bli direktør i World Economic Forum. Tradisjonelt har det vært strenge krav til slike permisjoner, og i praksis er det bare gitt til representanter som er blitt utnevnt til ambassadører for Norge eller til stillinger i FN. I norsk sammenheng er jo FN betraktet som en del av det norske konstitusjonelle systemet, så de få gangene stortingsrepresentanter er blitt kallet dit, har Stortinget latt dem vike sete i nasjonalforsamlingen.

Men World Economic Forum er ingen del av FN-systemet. Det er en privat organisasjon, der storkapitalister og politikere møtes for å drøfte viktige samfunnsspørsmål i en globalisert verden. Den spiller ingen rolle som beslutningstaker, men har et våkent øye for at det kapitalistiske system fungerer best mulig til kapitalistenes fordel. Denne ideologiske rettesnor passer nok godt for høyremannen Brende, men det er tvilsomt om det passer inn i den demokratiske og egalitære linje som Norge fører i internasjonalt samkvem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer