Stortings-politikere tror oljesyke er blitt snytt for erstatning

- Nå må vi få fakta på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Representanter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget reagerer skarpt på at arbeidsmedisinere og forsikringsselskap har mottatt konstruerte giftmålinger fra ConocoPhillips som friskmelder arbeidsmiljøet på Ekofisk.

- Dette er nok et bevis på at det ikke er blitt lagt tilstrekkelig vekt på helsefarene ved skadelige kjemikalier i oljeindustrien, sier Venstres André N. Skjelstad.

Han tror skadde kan ha blitt snytt for erstatning

- Nå må vi få fakta på bordet og få vite i hvilke tilfeller denne nullrapporteringen har påvirket yrkesskade-erstatningen til oljearbeiderne. Det er svært sannsynlig at denne nullrapporteringen har påvirket både arbeidsmedisinernes og forsikringsselskapenes vurderinger når det gjelder helseskade og derved erstatningsspørsmålet, sier Skjelstad.

- Venstre har foreslått at det opprettes et nytt nasjonalt kompetansessenter for kjemikalier og helseskade og denne saken styrker oss i troen på at vi trenger det og flere ressursser, sier Skjelstad.

Han savner et sterkere engasjement hos ansvarlig statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

- Det er oppsiktsvekkende at arbeids - og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ikke ser det samme behovet. I brev til arbeids - og sosialkomiteen på Stortinget har han gitt uttrykk for at det er en nedgang i kjemikalieeksponeringen. Venstre er derimot bekymret for alle potensielt skadelige kjemikalier vi omgir oss med, og tror det er behov for mer forskning på sammehengen mellom helseskade og kjemikalier, sier Skjelstad.

Også FrPs Kenneth Svendsen reagerer sterkt på avsløringen om at oljeselskapet har sendt konstruerte nullmålinger.

OLJESKADDE: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er alle blant de over 130 tidligere Ekofiskarbeiderne som nå fremmer yrkesskadesak. Foto: Jan Dahl
OLJESKADDE: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er alle blant de over 130 tidligere Ekofiskarbeiderne som nå fremmer yrkesskadesak. Foto: Jan Dahl Vis mer

- Dette har ført til at en masse mennesker har lidd i lang, lang tid. Disse avsløringene må føre til at utredning av kjemikalieskadde i større utstrekning baserer seg på symptomer enn på eksponeringsdata. Man får jo ikke en sånn type sykdom plutselig og helt uten videre, sier nestleder Kenneth Svendsen (FrP) i arbeids- og sosialkomiteen.

Svendsen forventer nå at ansvarlig statsråd Bjarne Håkon Hanssen tar affære.

- Statsråden må så avgjort svare for det som nå er kommet fram om nullmålingene, sier Kenneth Svendsen som nå reiser spørsmål i et brev til Bjarne Håkon Hanssen.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er ikke tilgjengelig for kommentar, ifølge informasjonsavdelingen i departementet.

Stortings-politikere tror oljesyke er blitt snytt for erstatning
KRITISK:</B> André N. Skjelstad i Venstre.
KRITISK: Kenneth Svendsen i FrP.