SEMINAR: En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter deltagerne på et seminar på Stortinget reagerte på mannens oppførsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SEMINAR: En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter deltagerne på et seminar på Stortinget reagerte på mannens oppførsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Stortingsansatte reagerte på oppførselen til russer: Nå er han siktet for ulovlig etterretning

En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter at deltagerne på et seminar på Stortinget reagerte på mannens oppførsel.

Seminaret var en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation, på Stortinget torsdag og fredag.

«På bakgrunn av mistenkelig adferd fra en av deltakerne, ble PST kontaktet. PST etterforsker hendelsen. Berørte blir kontaktet direkte», heter det i en epost til Stortingets medlemmer som Stortingets direktør Marianne Andreassen sendte ut lørdag.

- Ingen kommentar, sier Andreassen til Dagbladet søndag ettermiddag, på spørsmål om hva den mistenkelige adferden gikk ut på.

Russer pågrepet

- PST pågrep en russisk borger på Oslo lufthavn fredag kveld, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

- Han er mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet. Han ble i tråd med vår begjæring varetektsfengslet i to uker, sier Hugubakken.

PST opplyser at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 - etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Hugubakken ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for hvorfor PST ble varslet.

Dagbladet får opplyst at mannen var deltaker på et seminar på Stortinget som fant sted torsdag og fredag. Seminaret var såkalt interparlamentarisk - med totalt 79 deltakere fra totalt 34 land. Seminaret handlet om digitalisering.

De 79 deltakerne var administrativt ansatte i parlamenter.

Flere reagerte

Dagbladet får opplyst at flere deltakere på seminaret, og flere ansatte på Stortinget, reagerte på russerens oppførsel. Dette skal være snakk om hvordan han oppførte seg overfor andre seminardeltakere.

Det skal ha blitt orientert internt på Stortinget før meldingen om pågripelsen gikk ut i dag.

FORSVARER: Hege Kristine Aakre. Foto: Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co.
FORSVARER: Hege Kristine Aakre. Foto: Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co. Vis mer

Dagbladet får opplyst at russeren på det aktuelle seminaret var oppgitt å ha tilknytning til det russiske statsapparatet. Mannen skal ikke ha vært i Norge lenge før seminaret og pågripelsen.

- Fortvilet

Hege Kristine Aakre er advokat for den 51 år gamle mannen.

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og sier han ikke har drevet etterretningsvirksomhet i Norge, sier Aakre til Dagbladet.

- Det hevdes at min klient skal ha samlet inn hemmelige opplysninger. Dette nekter han skyld for, og sier det er basert på misforståelser, sier Aakre.

Hun forteller at klienten sitter i varetekt og ønsker å samarbeide med politiet.

- Han er fortvilet over situasjonen, men har det etter forholdene greit, sier advokaten. Hun ønsker per nå ikke å gi ytterligere detaljer om saken.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter overfor NRK at de har gitt politiet og PST teknisk bistand i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning.

Dagbladet følger saken.