Stortingsdamene redde for å gå alene om kvelden

Føler seg truet. Går ikke alene i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Overfallsvoldtekt er noe av det verste en jente kan utsettes for, sier Lise Christoffersen (51), stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Buskerud.

Hun forstår godt at kvinner føler seg utrygge i Oslos gater etter helgens tre grove voldtektsforsøk og sommerens voldtektsbølge i hovedstaden.

Frykten for egen sikkerhet deles også av kvinnene på Stortinget, viser en spørrerunde Dagbladet.no har gjort. Nå ber de justisminister Knut Storberget komme på banen.

Lise Christoffersen, tidligere ordfører i Drammen, er selv blitt utsatt for overfall.

- Det var for 30 år siden, og det skjedde tidlig på morgenen, da jeg var på vei til jobb, forteller Christoffersen.

Følte jeg så ham overalt

Grytidlig i 06.30-tida gikk Christoffersen gjennom det gamle stadionanlegget på Marienlyst i Drammen. Foran henne på gangstien springer en mann i hettegenser. Christoffersen bet seg ikke spesielt merke i mannen.

- Jeg husker jeg tenkte at det var en morgenjogger. Da jeg kom lenger bort i veien stod han plutselig og blottet seg. Deretter kom han etter meg og tok tak i meg.

Stortingsdamene redde for å gå alene om kvelden

- Akkurat da ble jeg reddet av noen som skulle inn på friluftsbadet. Billysene lyste rett i ansiktet på overfallsmannen, jeg ga ham en skikkelig trøkk og ropte: «Her kommer det folk, så pell deg unna», sier Christoffersen.

Etter at hun klarte å rive seg løs fra overfallsmannen løp hun bort så raskt hun kunne. Tankene på det som hadde skjedd var vanskeligere å flykte fra.

- I tiden etterpå ble jeg mørkredd. Jeg var redd for å sove med soveromsvinduet åpent, og jeg gikk og snudde meg på gata. Følte plutselig at jeg så ham over alt.

Grovt overfall av liten jente

Da Christoffersen kontaktet politiet om voldtektsforsøket ble hun møtt med liten forståelse.

- De virket i grunnen helt uinteresserte og mottakelsen var heller kjølig. Det virket ikke som de tok det alvorlig, og jeg ble ikke oppfordret til å anmelde forholdet. Jeg husker at jeg følte meg litt dum, da jeg la på telefonrøret.

Ingen ting skjedde etter at Christoffersen hadde snakket med politiet. Ikke før hun leste om et grovt overfall av en ni år gammel jente på skoleveien.

- Da jeg leste om dette overfallet og beskrivelsen som jenta hadde gitt av mannen, var det mye som plutselig stemte.

HAR OPPLEVD OVERFALL: Lise Christoffersen (Ap) er én av stortingsdamene som har opplevd overfall. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
HAR OPPLEVD OVERFALL: Lise Christoffersen (Ap) er én av stortingsdamene som har opplevd overfall. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Christoffersen tok på nytt kontakt med politiet, og denne gangen ble hun innkalt for å avgi forklaring.

Senere mottok hun et brev i postkassa om at mannen var tatt, og at han hadde tilstått flere forhold, inkludert voldtektsforsøket på henne den gangen.

- Overfallene får en til å tenke

Også andre kvinnelige stortingsrepresentanter Dagbladet.no forteller at de lever med frykten for å bli overfalt. Samtlige av de kvinnelige stortingsrepresentantene Dagbladet.no har vært i kontakt med svarer at de helst ikke vil gå alene ute om kveldene og at de oppfordrer sine medsøstre til å ta taxi hjem.

Flere sier helgas voldtektsforsøk preger dem.

- Jeg er vanligvis ikke redd, men jeg bor på Grünerløkka og er nok litt preget av hendelsene de siste ukene, sier Marianne Marthinsen (26), stortingsrepresentant for Ap.

Det samme sier Lena Jensen, skolepolitisk talsperson i SV.

- Det er klart at de overfallsvoldtektene som har skjedd i Oslo får en til å tenke over at man er sårbar og at én eller flere menn kan komme og ødelegge store deler av livet ditt, sier Jensen til Dagbladet.no.

Andre kvinnelige stortingsrepresentanter reagerer på at deres bevegelsesfrihet skal innskrenkes fordi det går overfallsmenn løs i gatene. Blant dem er tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen (33).

- Den siste tida har jeg blitt mer bevisst enn tidligere, men blir litt irritert på meg selv fordi jeg lar noen voldsmenn bestemme hvor jeg skal bevege meg og ikke, sier Hansen.

For noen år tilbake opplevde hun blind vold da hun var ute og gikk med en kamerat i Oslo sentrum.

- Jeg gikk sammen med en gutt, da det plutselig kom en fyr som gikk løs på oss. Overfallsmannen slo ned han jeg gikk sammen med og løftet meg opp etter halsen, sier Hansen.

Sluttet å gå alene

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (45) fra Frp forteller at hennes avgjørelse om ikke å ferdes ute på kveldstid alene, ikke er knyttet til de siste overfallsepisodene.

Det er lenge siden sist hun gikk ute om kveldene på egen hånd.

- Til tross for at jeg er født og oppvokst i på Majorstuen i Oslo, har jeg sluttet å gå alene ute om kvelden. Dette sluttet jeg med for flere år siden, etter et par ubehagelige opplevelser. Mine forholdsregler har dermed blitt at jeg aldri lenger går alene, sier Kjos.

Når det gjelder synspunkter på hva som bør gjøres for å sikre at kvinner skal føle seg tryggere, er meningene delte blant stortingsrepresentantene.

SVs Inga Marte Thorkildsen (30) er blant de som etterlyser selvforsvarskurs i grunnskolen.

- Vi jobber med å få til et konkret forslag om dette. Jeg tror flere og flere vil se verdien av dette. Det handler ikke bare om selvforsvar, men også om å lære seg å tenke sikkerhet og strategier, sier Thorkildsen, som selv har opplevd flere ubehagelige episoder.

- Én gang opplevde jeg å bli slått i ansiktet av en mann. En annen gang opplevde jeg at noen fulgte etter meg hjem og inn i bakgården. Redselen fra den episoden sitter fortsatt igjen, sier Thorkildsen.

Fra opposisjonen på Stortinget er det skepsis mot at selvforsvarskurs skal gi kvinner tryggheten til å gå trygt alene.

- Jeg stiller meg svært spørrende til alle oppfordringer til jenter om selvforsvarskurs og pepperspray som om dette løser problemet, sier Høyres justispolitiske talsperson Elisabeth Aspaker (44).

Storberget

Hun mener justisminister Knut Storberget har en jobb å gjøre her.

- Skal vi forebygge nye episoder må gjerningsmenn tas. Det vil si at politiet må ha nok ressurser til å kunne prioritere denne typen saker over tid. Oslo-politiet har for dårlige budsjetter og det må justisministeren rydde opp i straks slik at man får besatt ledige stilling.

Voldtektsbølgen i Oslo har ikke vekket gamle minner eller gammel frykt, men Christoffersen har stor forståelse for at kvinner nå er redde.

- Jeg kan levende forestille meg hvordan det er å bli utsatt for et voldtektsoverfall. Jeg kan bare oppfordre jenter til å slå følge med andre eller ta taxi når de er ute om kveldene. Vi kan ikke be kvinner holde seg inne. Det er trist hvis gatene skal ryddes for kvinner, sier Christoffersen til Dagbladet.no.

SLÅTT OG FORFULGT: SVs Inga Marte Thorkildsen har både opplevd å bli slått i ansiktet mens hun var ute på byen, og at noen fulgte etter henne hjem.
BER JUSTISMINISTEREN RYDDE OPP: Høyres justispolitiske talsperson Elisabeth Aspaker ber Knut Storberget rydde opp i forholdene.
TOK SEG INN HER: Overfallsmannen som stod bak voldtektsforsøket i denne oppgangen natt til søndag tok seg helt inn i leiligheten til offeret.
JAGER TO MENN: Oslo-politiet opplyste i dag at de jager to overfallsmenn.