Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsflertall for mappeinnsyn

Regjeringens forslag om innsynsrett i arkivene til Politiets overvåkingstjeneste (POT) er sikret flertall i Stortinget. Det er klart etter at justiskomiteen ga sin innstilling til forslaget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti går sammen med mellompartiene på de aller fleste punkter og sikrer dermed flertall for loven, mens Høyre og Fremskrittspartiet går imot. Forslaget kommer opp til behandling i plenum fredag i neste uke.

Lovforslaget er et direkte resultat av Lund-kommisjonens granskingsrapport om de hemmelige tjenester, som ble offentliggjort våren 1996. Forslaget gir personer som mener seg ulovlig overvåket rett til innsyn i POTs arkiver. Innsynet skal gis etter søknad fra den enkelte klager, og innsynsretten er begrenset til en periode på tre år.

Erstatning

Også nære slektninger av avdøde personer får rett til innsyn. Søknadene skal behandles av et eget organ som er uavhengig av pol iti og påtalemyndighet. Hvis POT har drevet ulovlig eller instruksstridig overvåking som har ført til alvorlig skade for den enkelte, skal det kunne gis økonomisk erstatning. Denne erstatningen begrenses oppad til 100 000 kroner.

Ordningen skal ivareta hensynet til personvernet og rettssikkerheten på den ene siden, og hensynet til rikets sikkerhet på den andre. Regjeringens lovforslag inneholder derfor en rekke unntak fra den generelle retten til innsyn. Søknader skal kunne avvises av hensyn til rikets sikkerhet, politiets kilder og arbeidsmetoder, eller forholdet til samarbeidende tjenester i andre land.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media