Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsflertallet sier nei til politi-bevæpning

Arbeiderpartiet går for Venstres forslag.

MOT BEVÆPNING: Stortingets flertall er motstandere av fast bevæpning av politiet. Bare regjeringspartiene er for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOT BEVÆPNING: Stortingets flertall er motstandere av fast bevæpning av politiet. Bare regjeringspartiene er for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kommer til å stemme for Venstres forslag, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

Dermed står regjeringspartiene alene om å ville innføre generell bevæpning i politidistriktene som ønsker det.

- Regjeringens forslag mangler politifaglig begrunnelse og vil endre politiets sivile preg, sier Tajik.

Kupper høringen Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sendte i august ut på høring et utkast til ny våpeninstruks for politiet. I forslaget åpner regjeringen for en generell bevæpning av politiet.

- Vi tror konsekvensen blir at politiet mister sitt sivile preg, og at det kan oppstå flere, ikke færre, farlige situasjoner, sa Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø til NTB tidligere i vinter.

I et representantforslag ber Venstre regjeringen om ikke å åpne for generell bevæpning i politiet. Forslaget ble fremmet 25. november og vil først bli behandlet av Stortinget til våren.

Men med Arbeiderpartiets støtte er sannsynligheten stor for at representantforslaget blir vedtatt. De øvrige opposisjonspartiene på Stortinget er også motstandere av generell bevæpning.

Innført allerede? Paradokset er at politiet allerede har fått lov til å bære våpen. Avgjørelsen er tidsbestemt og begrunnet i terrortrusselen fra ekstreme islamister. Denne ekstraordinære bevæpningen har Aps støtte, iallfall fram til fristen som er satt 19 desember.

- Dilemmaet er at vi, i motsetning til regjeringen, ikke kjenner detaljene i trusselvurderingen. Derfor er det vanskelig for oss å overprøve beslutningen. Men alle skal vite at vi følger med, og vil gripe inn om bevæpningen av politiet står i fare for å gli over i alminnelig bevæpning, sier hun til VG.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er urolig for at politibevæpningen blir permanent.

- Terrortrusselen kommer fra en gruppe som dessverre vil kunne være en trussel over tid, sa han da spørsmålet kom opp i Stortingets spørretime 26. september.

Uvisst Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviste kategorisk at hans beslutning om å tillate politifolk midlertidig å bære våpen, er en snikinnføring av generell bevæpning.

Samtidig erkjente han at det er vanskelig å si når den midlertidige bevæpningen vil opphøre.

- Jeg kan ikke garantere for hvordan trusselbildet er om en måned eller åtte måneder, sa Anundsen.

Han la til at det ikke finnes lovhjemmel for å opprettholde bevæpning av politiet «over svært lang tid».

- Vi komme tilbake til dette når de fire ukene har gått og spørsmålet eventuelt kommer om samtykket til å bære våpen, skal forlenges.

Framskutt lagring Både Arbeiderpartiet og Venstre ønsker å bevare dagens ordning med framskutt lagring av våpen i politibilene.

- Men vi er åpne for å flytte beslutningen bort fra politimester eller vakthavende jurist - og over til operasjonsleder. Det betyr at den ansvarlige som til en hver tid er på jobb kan ta den viktige og alvorlige beslutningen, sier Tajik til VG.

Norge er i dag et av få land i verden som ikke har et politi med full bevæpning.

(NTB)