Stortingsgruppe på gratisreise

Kort tid før Stortinget vedtok nullskatt for rederiene, deltok 20 stortingsrepresentanter på en reise som Norges Rederiforbund arrangerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantene dro til Amsterdam for å studere den nederlandske ordningen med nullskatt for rederne, og oppholdet ble betalt av Rederiforbundet. Stortinget betalte bare flyreisa, melder NRK.

Stortingets direktør, Hans Brattestå, er ikke bekymret over saken.

- Jeg ser på dette som lite bekymringsfullt, bortsett fra at det er i strid med vårt regelverk. De har ikke med det kunnet påvirke noe som helst. Hvis de likevel synes det er greit å betale deler av Stortingets utgifter på den måten, så er det ikke det jeg synes er mest bekymringsfullt, sier Brattestå.

- Ikke viktig

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl sier at dette var en ordinær komitéreise som et ledd i forberedelsene til Skipsfartsmeldingen.

- Hollandsturen har jeg ikke noe peiling på at Rederiforbundet i det hele tatt har vært involvert i, sier Kolle Grøndahl.

Hvem som betaler for hotell og opphold, er ifølge Kolle Grøndahl heller ikke viktig.

- Men jeg vil alltid råde mine kolleger til å være forsiktige, slik at ikke en eventuell mistanke kan komme opp, sier hun.

- En del av kampanjen

Ifølge administrerende direktør Rolf Sæther i Rederiforbundet, betalte forbundet i underkant av 200.000 kroner for de 20 stortingsrepresentantenes opphold i Nederland. Sæther sier at reisen var en del av kampanjen Rederiforbundet satte i verk for å få det han betegner som internasjonale konkurransedyktige vilkår.

- I forbindelse med at Stortinget skulle treffe beslutning om en ny skipsfartspolitikk, ønsket Rederiforbundet at finanskomiteen og næringskomiteen skulle få anledning til å bli kjent med systemet som ble praktisert i Nederland. Vi tok initiativ til turen, og så på dette som en informasjonsreise for komiteene, sier Sæther til NTB.

- Var dette en vellykket lobbyaksjon sett fra Rederiforbundets side?

- Det er å ta vel hardt i. Målet for reisen var at representantene skulle bli kjent med forholdene i Europa. Men i den grad reisen fikk betydning for sluttresultatet, var den jo vellykket, sier Sæther.

(NTB)