Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongehuset:

Stortingskomite stanser Sanners konge-forslag

En enstemmig komite stanser sammenblanding av bevilgninger til hoffet og utgifter til drift og vedlikehold av kongefamiliens private eiendommer.

STANSET AV STORTINGET: Statsråd Jan Tore Sanner (H).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STANSET AV STORTINGET: Statsråd Jan Tore Sanner (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I dag avga Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget sin budsjettinnstilling for neste år.

Blant postene komiteen behandler er apanasjen til kongefamilien og de ordinære bevilgningene til driften av Det kongelige hoff. De er på tilsammen 215 millioner kroner.

I innstillingen går hele komiteen mot statsråd Jan Tore Sanners (H) forslag i statsbudsjettet, der han åpner for at bevilgningene til Det kongelige hoff også skal dekke lønnsutgifter til vedlikehold av kong Harald og kronprins Haakons sju private boliger og feriesteder.

MOT SAMMENBLANDING: Saksfører for bevilgninger til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp) og komiteleder Martin Kolberg (Ap) til venstre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MOT SAMMENBLANDING: Saksfører for bevilgninger til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp) og komiteleder Martin Kolberg (Ap) til venstre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er gledelig at en enstemmig komite slo tilbake forslaget fra statsråd Sanner. Hans forslag skaper uklarhet om hva hoffet skal betale, og hva kongefamilien skal betale, av drift og vedlikehold på kongefamiliens private eiendommer, sier Per Olaf Lundteigen (Sp) til Dagbladet.

Lundteigen er saksordfører for bevilgninger til kongehuset på Stortinget.

Også Ap-veteranen Martin Kolberg gikk mot Sanners forslag.

- Det er ikke tilslutning til å lage en sammenblanding av apanasjen og bevilgningene til hoffet. Man må holde full orden på dette, sier komiteleder Martin Kolberg til Dagbladet.

Sanner fikk nei i eget parti

Høyre-statsråd Jan Tore Sanner, som står bak forslaget, fikk heller ikke støtte fra Høyre og Frps stortingsrepresentanter i komiteen.

- Man fikk en fordeling i 2002 om disse utgiftene og den vil vi holde fast på, slik også Slottsutvalget la til grunn den gang. Så har vi bedt Kommunal- og moderniseringsdepartementet komme tilbake dersom de ønsker endringer i framtida, sier Michael Tetzschner (H).

- Det var viktig at vi fikk enstemmighet i denne saken, sier Erik Skutle (H) etter at voteringen var over i ettermiddag.

Kritikk av kongelig pengebruk

Det vakte stor oppmerksomhet i sommer da Dagbladet avdekket hvordan kong Harald og kronprins Haakon over flere år har latt hoffet dekke millioner av kroner i lønn til drift, vedlikehold og vaktmesterarbeider på sine sju private eiendommer.

Det skjedde til tross for at ordlyden i statsbudsjettet de siste femten årene har slått fast at det er apanasjen til de kongelige, som i år er på 20,5 millioner skattefritt, som skal dekke slike utgifter.

- Kongehuset har etablert en meget uheldig praksis. (...) Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, konkluderte saksfører for bevilgningene til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen da pengebruken ble kjent.

Slottet selv har hele tiden forsvart pengebruken.

Til tross for den sterke kritikken fra Stortinget, har Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, stått fast på at den kongelige praksisen ikke har vært i strid med vedtakene i statsbudsjettet.

Dagbladet tok kontakt i ettermiddag for en kommentar til det ferske vedtaket, men Hagen opplyser at hun ikke har sett innstillingen ennå.

Statsråd Sanner har hele tiden støttet Slottets versjon. På den bakgrunnen foreslo han å endre ordlyden i statsbudsjettet, slik at praksisen kunne fortsette.

Dette har nå stortingskomiteen satt en stopper for. Statsbudsjettet skal opp til endelig votering i Stortinget før jul.

Dagbladet har bedt statsråd Jan Tore Sanner (H) om en kommentar. Sanners kommunikasjonssjef Kjersti Bjørgo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser at de ennå ikke har sett innstillingen og derfor ikke vil kommentere den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!