Stortingslønn på trygd

Hvis du er enslig og har mange barn, må du opp i stortingslønn for at det skal lønne seg å jobbe, viser Dagbladets regnestykker. I praksis er da arbeidslinja død.

JOBB ELLER EI: Det er et trygdeopprør på trappene i Arbeiderpartiet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
JOBB ELLER EI: Det er et trygdeopprør på trappene i Arbeiderpartiet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det brygger opp til et trygdeopprør på Arbeiderpartiets landsmøte, som starter torsdag.

Debatten dreier seg om trygdene bør økes og i så fall hvilke trygder. Det har kommet inn en rekke forslag til landsmøtet om blant annet barnetrygd, sosialhjelp, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

Samtidig er det mange i partiet som frykter at heving av enkelte ytelser kan skape situasjoner der man ikke får uttelling for å jobbe.

Dagbladet kan nå vise gjennom regneeksempler at arbeidslinja allerede i praksis er død for sosialhjelpsmottakere med flere barn.

Regneeksemplene Dagbladet har satt opp baserer seg på offentlig tilgjengelige satser for Oslo. Dagbladet er også kjent med flere reelle eksempler, som viser det samme bildet.

NB: Oslo kommune opererer med litt andre sosialsatser enn resten av landet. De øvrige kommunene setter satsene selv, eller så følger de de veiledende statlige satsene.

Regneeksempel for enslig forsørger med fem barn (3, 6, 8, 15 og 18 år). Barnetrygd på 5892 kroner inntektsberegnes ikke, men kommer i tillegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer