Stortingspensjonister jukset til seg millioner

Flere kan bli avslørt, varsler Riksrevisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks tidligere stortingsrepresentanter har jukset til seg nær seks millioner kroner i pensjon. Flere kan bli avslørt, varsler Riksrevisjonen.

Jukset ble oppdaget i en stikkprøvekontroll.

Stortingets presidentskap og Stortingets pensjonsstyre er varslet om avsløringene som gjelder seks tidligere stortingsrepresentanter som samlet fikk utbetalt 5,7 millioner kroner for mye i pensjon i perioden 1998 - 2008, skriver Dagsavisen.

Riksrevisjonen refser samtidig Stortingets pensjonssystem, der kontrollen er fraværende og riktige utbetalinger byger på tillit.

Systemet er slik at stortingsrepresentanter kan heve full pensjon når alder og tjenestetid på Stortinget til sammen er 75 år. I tillegg kan de ha «sporadisk inntekt», men denne må ikke overstige stortingspensjonen på vel 430.000 kroner. Ekstrainntekten er det opp til de tidligere representantene å rapportere inn, noe de seks ikke hadde gjort.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) mener at avsløringene må føre til at utbetalingssystemet må legges om og kontrollrutiner bygges inn.

På spørsmål om de seks må betale tilbake det de har fått utbetalt for mye, sier Jagland at de seks først må få forklare seg før spørsmålet om tilbakebetaling vurderes av Stortingets pensjonsstyre.

(NTB)