Stortingspolitiker advarer mot Syden-fylla, og ber barnefamilier tenke seg om

- Er all inclusive det beste for barnefamilier?

ALL INCLUSIVE:  Solveig Horne ber folk bruke alarmtelefonen når de er på ferie. Foto:  Eivind Pedersen / Dagbladet
ALL INCLUSIVE: Solveig Horne ber folk bruke alarmtelefonen når de er på ferie. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hver åttende nordmann har observert små barn i følge med overstadig berusede norske foreldre i løpet av det siste året.

I et større oppslag i dagens Dagbladet og DB Pluss kan du lese om hvordan Thailand og Tyrkia er blant verstingene, og all inclusive-prinsippet dominerer; drikk så mye alkohol du vil hele døgnet, helt gratis. Der går det fram hvorfor en sjømannsprest nå slår alarm, og hvorfor Statens institutt for rusmiddelforskning er bekymra for barna på feire.

Nå reagerer Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Sendte brev - Hjemme i Norge har vi naboer, slektninger og lærere som er med på å passe på barna våre. Når man tar med seg barna på ferie til utlandet, blir jo hele nettverket igjen hjemme, sier Stensland.

Dette ønsket Stensland å utfordre barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne (Frp) på, og oppfordret henne til å sende et brev til norske reiseoperatørene. Og det gjorde hun:

«Nå på starten av sommerferien ønsker jeg å gjøre dere oppmerksomme på at dere som representanter for reiseselskap og også for andre feriegjester kan bruke Alarmtelefonen for barn og unge. I en situasjon der dere er bekymret for om et barn eller en ungdom er utsatt for omsorgssvikt eller mishandling, kan en henvendelse hit bedre et barns situasjon. Det kan være av stor betydning for den enkelte at dere tar deres egne bekymringer på alvor».

Folk må være på vakt - Nordmenn og alkohol er en interessant øvelse, særlig på ferie. Jeg vil på ingen måte være moraliserende, men jeg lurer på om all inclusive-ferier er den beste ferien for barnefamilier, sier Stensland til Dagbladet.

Stensland mener at folk må være på vakt, og tørre å si ifra om de er vitne til en situasjon, omsorgen går på bekostning av alkoholinntaket.

Politisk rådgiver i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ronny Røste forteller at alarmtelefonen nå har vært et tilbud i to år. Og understreker at den skal være tilgjengelig for alle, både voksne og barn. Også utenom ferier.

- Det er mange voksne som ikke helt klarer foreldrerollen når de er på ferie. Desverre er det sånn at norske myndigheter ikke har mulighet til å gripe inn i slike situasjoner i utlandet. Derfor har vi informert turoperatørene om den hjelpen de kan få av Alarmtelefonen. Der kan de få god veiledning. På denne måten får vi bidratt med noe, sier politisk rådgiver i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ronny Røste til Dagbladet.

Er all inclusive-reiser det beste for barnefamilier, spør Sveinung Stensland. . Foto: Privat.
Er all inclusive-reiser det beste for barnefamilier, spør Sveinung Stensland. . Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer