Stortingspresidenten eier aksjer i skjul for 362 500 kroner

Stortinget skal debattere og votere over regelverket i morgen. Men Stortingspresidenten vil ikke stramme inn aksjeregelverket han selv har brutt i fire år.

BRYTER REGELVERKET: I fjor avslørte Dagbladet at flere stortingsrepresentanter eide aksjer i skjul i strid med Stortingets økonomi-regelverk. Nå kan Dagbladet avsløre at det samme gjelder Stortingspresident Olaf Michael Thommessen (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRYTER REGELVERKET: I fjor avslørte Dagbladet at flere stortingsrepresentanter eide aksjer i skjul i strid med Stortingets økonomi-regelverk. Nå kan Dagbladet avsløre at det samme gjelder Stortingspresident Olaf Michael Thommessen (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går omtalte Dagbladet at Stortingspresident Olaf Michael Thommessen (H) ikke vil stramme inn på regelverket som krever at de folkevalgte registrerer aksjeposter over 90 000.

De folkevalgte plikter å oppgi alle økonomisk interesser av en viss betydning i Stortingets eget register over verv og næringsinteresser. Hensikten med ordningen er at både velgerne og Stortingets administrasjon skal vite hvilke mulige bindinger de folkevalgte har.

Nå kan Dagbladet avsløre at Thommessen, som går under kallenavnet «Olemic», selv har brutt regelverket i fire år, ved ikke å registrere aksjeposter i tråd med regelverket.

Eier i børslokomotiver I et uttrekk fra aksjonærregisteret som ble gjort offentlig av Skatteetaten i fjor, står Thommessen oppført med aksjer i en rekke store selskaper, blant annet Statoil, DNB NOR og Orkla.

De tre aksjepostene er hver for seg verdt mer enn minstekravet i Stortingets regelverk. Til sammen er aksjepostene verdt 365 500. Den største posten er 2000 aksjer i Orkla, som er verdt 143 300, langt over Stortingets minstekrav.

De siste årene har selskapene gitt rundhåndede utbytter til aksjonærene.

I går og i dag tidlig var aksjepostene ikke å finne i stortingsrepresentantenes oversikt over verv og økonomiske interesser. Konfrontert med at aksjepostene, svarer han følgende i en epost som er videresendt av Stortingets pressetjeneste til Dagbladet:

- I 2009 arvet jeg aksjer i ni selskaper og børsnoterte selskaper, skriver Thommessen.

- Jeg har nå sjekket min konto hos Verdipapirsentralen (VPS), og ser at tre av selskapene burde vært registrert i Stortingets register i tråd med endringene i reglementet. Jeg har i dag registrert mine aksjer i følgende selskaper: Statoil, 800 aksjer, verdi 101 200 kroner, DNB NOR ASA, 1222 aksjer, verdi 118 000 kroner, Orkla ASA, 2000 aksjer, verdi 143 300 kroner, skriver Thommessen.

Orkla-posten var verdt mer enn Stortingets minstekrav allerede i 2012, for fire år siden.

DNB har vært i hardt vær de siste ukene etter avsløringene av selskapets salg av tvilsomme skattepakker til store investorer via et datterselskap i Luxembourg.

Thommessen er selv Stortingets øverste leder, i kraft av vervet som Stortingspresident. Aksjeeierskapet hans har vært skjult for de som har sett til registeret for å få vite hva han eier eier.

- Beklager
Thommessen har selv ikke har fulgt regelverket han har argumentert mot å stramme ytterligere inn.

MANGLER AKSJER FOR 362 500 KRONER: I registeret for verv og økonomiske interesser for stortingsrepresentanter er Olaf Michael Thomessen, under kallenavnet "Olemic", er stortingspresidenten oppført med få aksjer. I virkeligheten eier han mange.
MANGLER AKSJER FOR 362 500 KRONER: I registeret for verv og økonomiske interesser for stortingsrepresentanter er Olaf Michael Thomessen, under kallenavnet "Olemic", er stortingspresidenten oppført med få aksjer. I virkeligheten eier han mange. Vis mer

- Mitt inntrykk er at representantene tar regelverket på alvor. Selv om jeg ikke har vært oppmerksom nok når det gjelder denne saken, noe jeg beklager, skal både jeg og mine medrepresentanter ta det ansvaret regelverket gir oss, skriver Thommessen til Dagbladet.

Stortingspresidenten understreker at han ikke har vært aktiv i aksjemarkedet.

- Jeg er ikke aktiv i aksjemarkedet, og har ikke kjøpt eller solgt aksjer de senere år. Jeg har derfor ikke fulgt med på utviklingen av mine aksjer. I tråd med registreringsplikten ser jeg imidlertid at jeg burde ha fulgt bedre med.

I tillegg til å være Stortingspresident, sitter Thommessen i Fullmaktskomiteen, som kontrollerer at Grunnlovens og valglovens regler er overholdt og at valgresultatet er korrekt og Den utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Han leder også Stortingets valgkomité, som fordeler Stortingets representanter på de faste komiteene.

- Deprimerende - Vi er nå midt i opprullingen av en sak som viser oss hvordan politisk og økonomiske elite verden over har klart å skjule enorme verdier fra demokratiske institusjoner. Det er derfor deprimerende at presidentskapet ikke ser nødvendigheten av åpenhet rundt stortingsrepresentanters interesser. De opptrer i beste fall naivt. De tar ikke kampen mot korrupsjon på alvor, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

I dag krever regelverket at representantene skal registrere alle aksjeposter til en verdi over folketrygdens grunnbeløp, rundt 90 000 kroner. Fylkesnes har foreslått å oppheve grensen, slik at alle aksjeposter må føres opp.

- Kampen mot korrupsjon, hvitvasking og økonomisk kriminalitet handler om mange små og store grep som kan forhindre og forebygge at folk tar seg tilrette og utnytter sin posisjon, sier Fylkesnes om bakgrunnen for forslaget om å oppheve grensa.

Forslaget kom i kjølvannet av flere aksje-avsløringer blant stortingsrepresentantene trykket i Dagbladet.

Dissens Presidentskapet består av Stortingspresident Olaf Michael (Olemic) Thommessen (H), Marit Nybakk (Ap) Kenneth Svendsen (Frp) Svein Roald Hansen (Ap), Ingjerd Schou (H) og Line Henriette Hjemdal (Krf).

Stortingspresidentens aksjer

Selskap Aksjer
ORKLA ASA 2000
NORSK HYDRO ASA 1304
SANDNES SPAREBANK 200
STOREBRAND ASA 1000
DNO ASA 2192
STATOIL ASA 800
GUDBRANDSDØLEN AS 13
EDELSON AS 6000
SPAREBANK 1 BV 480
REDCASE NORWAY AS 200
PHOTOCURE ASA 1200
DNB ASA 1222
Kilde: Aksjonærregisteret pr 31.12.2014.

Hjemdal er den eneste som støtter forslaget om å endre dagens regelverk.

- Jeg synes alle aksjeposter skal oppgis, og at det ikke skal være noen nedre grense. Jeg ønsker åpenhet om alt. Det er et prinsipp for vårt demokrati. Det er ikke en stor forskjell, men det er et prinsipp vi bør kunne etterleve, sier Hjemdal.

Hjemdal sitter i næringskomiteen.

- Det er utfra erfaringen vi gjorde oss i komiteen i fjor at jeg mener dette, sier Hjemdal.

10 millioner skjult Dagbladet avslørte 24. september i fjor at flere stortingsrepresentanter, i strid med regelverket, hadde unnlatt å registrere store aksjeposter. Slik fikk ikke velgerne innsikt i økonomiske bindinger mellom dem og selskaper som kunne være berørt av lovgivning de vedtok eller oppgaver de utførte.

Ved å gjøre oppslag i aksjonærregisteret og ettergå funnene kunne Dagbladet dokumentere at 10 millioner kroner var hemmeligholdt slik.

Den største aksjeposten tilhørte medlem av Finanskomiteen Svein Flåtten (H) i Sparebank 1, til en verdi av 6,5 millioner kroner. Oskar Jarle Grimstad (Frp) hadde unnlatt å føre opp en aksjepost til 1,8 millioner kroner i Agasti Holding ASA.

Flere rolleblandinger Fire dager senere avslørte Dagbladet at flere medlemmer av Stortingets næringskomite hadde tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

• Stortingspolitikerne hadde lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eiede aksjer.

• Stortingspolitikerne hadde skrevet og vedtatt innspill til både Eierskapsmeldingen og Havbruksmeldingen som angår selskaper der de selv eier aksjer for hundretusener av kroner.

En av dem var Odd Omland (Ap) som eide en aksjepost i Telenor på 110 000 kroner. Han var hele tiden vært nøye med å sjekke sin habilitet, forteller han, men valgte likevel å selge.

Dagbladet 24. september 2015.
Dagbladet 24. september 2015. Vis mer

- Jeg har til hensikt å være ryddig, sa Omland.

Tidligere i år strammet Oslo bystyre inn sitt aksje-regelverk, etter at Dagbladets avslørte hvordan flere politikere ikke førte opp sine aksjeeierskap.

Dagbladet 28. september 2015
Dagbladet 28. september 2015 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer