Stortingspresidenten får en nøkkelrolle

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl vil spille en sentral rolle i regjeringsskiftet. Det er trolig presidenten som vil sondere for å finne ut hvem som kan danne en ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Allerede i morgen vil avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik gå til Kongen og gi beskjed om at han ikke ser grunnlag for å fortsette.

Han vil gi Kongen et råd om hvem han skal henvende seg til. Bondevik kan enten vise til en av de parlamentariske lederne eller til stortingspresidenten. I dagens politiske situasjon skal det mye til om han ikke viser til Kirsti Kolle Grøndahl.

Kolle Grøndahls oppdrag vil være å innkalle de parlamentariske lederne for å be om deres råd. Etter at disse rådene er innhentet, vil hun gå til Kongen. Hun vil anbefale at Kongen innkaller den de fleste har pekt på som statsminister. Vedkommende vil så få i oppdrag av Kongen å danne regjering. Stortingspresidenten har ingen tidsfrist, men vil forsøke å få til en løsning så fort som mulig.

Først når den eventuelle nye regjeringen er klar, vil Regjeringen Bondevik ha sitt siste statsråd og få avskjed i nåde. I løpet av én time eller to, vil den nye regjeringen bli utnevnt.

Fra Bondevik har vært hos Kongen til den nye regjeringen tiltrer, vil den avgående regjeringen fungere som et forretningsministerium. I praksis vil dette si at den ikke tar nye initiativ eller kommer med nye forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer