Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspresidenten får flengende kritikk av sine egne. Fortsatt vet ingen hvor stor byggesprekken blir

Kontrollkomiteen feller knusende dom over Olemic Thommesen (H). Nå viser det seg at Stortingets byggeprosjekt kan bli enda dyrere.

FÅR KRITIKK: Olemic Thommesen og stortingets presidentskap får kritikk fra komiteen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Olemic Thommesen og stortingets presidentskap får kritikk fra komiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspresident Olemic Thommesen (H) og presidentskapet får i dag flerrende kritikk av Stortingets kontrollkomité etter byggesprekken som har rystet Stortingets grunnmurer.

En samlet kontroll- og konstitusjonskomite på Stortinget betegner håndteringen fra presidentskapet som sterkt kritikkverdig.

Det inkluderer Thommesens eget parti, Høyre.

- Det er en alvorlig sak med store overskridelser, og vi har en rekke kritiske merknader til prosessen, sier kontrollkomiteens Erik Skutle (H) til Dagbladet.

Ut av kontroll

Et mindretall bestående av Sp og SV krevde også Thommesens avgang i kjølvannet av skandalen - uten å få flertall for det.

Det betyr at stortingspresidenten får fortsette i jobben sin, men den øvrige kritikken fra komiteen har den sterkeste ordlyden som er mulig uten å kreve at stortingspresidenten må gå.

- Vi har kommet fram til at stortingspresidenten fortjener kraftig kritikk. Måten han og presidentskapet som helhet har styrt dette prosjektet på er åpenbart sterkt kritikkverdig, sier Rasmus Hansson (MDG), medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til Dagbladet.

Bakgrunnen for kritikken er den enorme kostnadsoverskrivelsen på Stortingets byggeprosjekt, som blir minst 700 millioner kroner dyrere enn overslaget fra 2015.

Kostnadene knyttet til byggeprosjektet i Prinsens gate 26, en eiendom som ligger vegg i vegg med - og som tilhører - Stortinget, har løpt løpsk siden prosjektet ble igangsatt i 2013.

Kan bli enda dyrere

Rehabiliteringen av Stortingets kontorbygg i Prinsens gate 26 og bygging av ny innkjørsel til stortingsgarasjen skulle opprinnelig koste 136 millioner kroner. Men så vokste anslaget år for år, først til 660 millioner kroner, deretter til 1,1 milliarder kroner, så til 1, 45 milliarder og i 2017 til 1, 8 milliarder kroner.

Dagbladet vet at Stortingets parlamentariske ledere og kontroll- og konstitusjonskomiteen i et informasjonsmøte med presidentskapet for en tid tilbake, fikk beskjed om at det er usikkert om også dette anslaget vil holde. Dermed kan sprekken bli enda større.

Uenige

OSLO  20170606.
Prinsens gate 26
Riksrevisjonen offentliggjør rapport om Stortingets byggeprosjekt som omfatter Prinsensgate 26Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20170606. Prinsens gate 26 Riksrevisjonen offentliggjør rapport om Stortingets byggeprosjekt som omfatter Prinsensgate 26 Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Mens Riksrevisjonen mener at Stortingets beslutning om å bevilge penger til prosjektet ble fattet på ufullstendig grunnlag, har presidentskapet og administrasjonen nektet for at de har tilbakeholdt informasjon.

- Det er ikke dekning for å hevde at presidentskapet eller administrasjonen satt på informasjon knyttet til budsjettbehandlingen for 2014 som indikerte overskridelser av den foreslåtte bevilgning, skrev stortingspresident Olemic Thommessen (H) i et brev til komiteen i forrige uke, ifølge NTB.

Stortingets presidentskap har på sin side varslet rettskrav til konsulentselskapet Multiconsult på 67 millioner av overskridelsen.

Hansson i MDG understreker samtidig at kontrollkomiteen selv må ta kritikk for at de ikke har grepet inn i saken på et tidligere tidspunkt.

- Det er viktig at kontrollkomiteen tar sitt ansvar og selvkritikk for at vi kom altfor seint igang med oppfølging av den galopperende budsjettsprekken. Det er vi som har budsjettansvaret i denne saken, sier Hansson.

Dagbladet har forsøkt å få kommentar fra stortingspresident Olemic Thommessen uten å lykkes.

Hele Norges coronakart