Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspresidenten får voldsom kjeft i Stortinget: - Her har det meste skjedd utenom boka

Stortingspresident Olemic Thommessen gikk hardt ut mot kritikerne i Stortinget i dag. Han fikk harde svar tilbake, blant annet fra partifelle Michael Tetzchner.

FÅR KJEFT: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) får refs fra blant annet Michael Tetzchner fra hans eget parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR KJEFT: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) får refs fra blant annet Michael Tetzchner fra hans eget parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspresident Olemic Thommessen (H) får en formell skrape i lakken av Stortinget i dag.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen, anført av komiteens leder Martin Kolberg (Ap), har enstemmig besluttet at presidentskapet på Stortinget begikk alvorlige feil i forbindelse med at EOS-utvalget skulle evalueres.

EOS-utvalget gjennomførte en ekstern kontroll av Norges hemmelige tjenester. Det var i denne prosessen at kontrollkomiteen hevder at presidentskapet holdt viktig informasjon skjult for Stortinget i forbindelse med EOS-utvalgets arbeid, og forsøkte å opphøre EOS-utvalgets taushetsplikt.

Dette kritiseres av kontrollkomiteen, og stortingspresidenten vedgår fra talerstolen at «presidentskapet har begått feil» i saken. Disse feilene er beklaget fra presidentskapets side, understreker Olemic Thommessen.

Stortingspresidenten slår tilbake

Videre gikk Thommessen til voldsomme angrep på måten kontrollkomiteen har arbeidet med saken, og kalte blant annet komiteens språk «tendensiøst». Han reagerte også på måten enkelte komitémedlemmer brukte media etter komiteens innstilling ble oversendt presidentskapet, og stilte spørsmål ved hvorfor denne saken ble et tema akkurat nå.

Thommessen fortsatte så å lange ut mot komiteens oppførsel og tok kraftige ord i bruk.

- Overrumplingstaktikk og grove beskyldninger om lovbrudd uten rot i virkeligheten hører ikke hjemme i en slik dialog. Jeg håper kontrollkomiteen i det lange løp også vil se seg tjent med en annen form i den interne samtalen i Stortinget, sa Thommessen.

Et stort problem
Stortingspresidenten gikk også langt i å advare kontrollkomiteen mot å fortsette på samme vis som i dag.

- Det er vanskelig for presidentskapet å forstå den voldsomme retorikk som pressen og enkelte av komiteens medlemmer har benyttet. Jeg vil understreke at komiteen ikke etablererer ny parlamentarisk praksis: Det er ikke kontrollkomiteens oppgave å føre løpende kontroll med presidentskapet, sier Thommessen og legger til følgende bekymringsmelding:

- Hvis denne saken er betegnende for hvordan den interne dialogen på Stortinget skal forløpe framover så har vi et stort problem.

- Saken ble nettopp enda mer alvorlig

Stortingspresidentens forsvar av presidentskapet fikk flere av kontrollkomiteens medlemmer til å reagere.

- Dette var en meget alvorlig sak før presidenten gikk på talerstolen. Nå er det blitt en enda mer alvorlig sak, sier Senterpartiets Per Olav Lundteigen fra talerstolen.

Også saksordfører Jette Christensen (Ap) kritiserte Olemic Thommessens svar i Stortinget i dag.

- Som saksordfører hadde jeg det håp at vi nå kunne snakke om saken, men jeg er nødt til å knytte noen kommentarer til det som nettopp har skjedd. Jeg synes det er bemerkelsesverdig at stortingspresidenten anser en samlet komité, og en samlet stemme fra en Stortingssal der alle partier er representert, som et innspill som presidentskapet skal vurdere på selvstendig grunnlag.

- Det er ganske spesielt å høre presidenten si at det ikke har skjedd noe som ikke er etter boka. Jo, her tror jeg vi må si at det meste har skjedd utenom boka, sa Michael Tetzchner (H).

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) understreket fra talerstol at det var nødvendig å få avklart presidentskapets rolle og myndighet. Komiteen har nå gått til det ekstraordinære skritt å minne presidentskapet på at man skal holde seg til Stortingets forretningsorden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media