Stortingspresidenten om klagebrev: - Ikke grunnlag for kritikken

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener han og resten av presidentskapet ikke har gått ut over sine fullmakter eller holdt tilbake informasjon.

KRITIKK: Stortingspresident Olaf Michael «Olemic» Thommessen (H) og resten av presidentskapet har fått kraftig kritikk av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Thommesen er stortingspresident for perioden 2013–2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITIKK: Stortingspresident Olaf Michael «Olemic» Thommessen (H) og resten av presidentskapet har fått kraftig kritikk av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Thommesen er stortingspresident for perioden 2013–2017. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte denne uka et brev til presidentskapet med kritikk av presidentskapets opptreden da kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) skulle evalueres.

- Presidentskapet mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med, og vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen, sa Thommessen i en kommentar til Dagbladet torsdag kveld.

En dag seinere holder han fast ved at presidentskapet ikke har opptredt kritikkverdig, men legger til at de tar kritikken alvorlig.

- Presidentskapet tar kritikken alvorlig, og vi vil foreta en grundig gjennomgang av saken, skriver Thommessen i en epost til NTB.

Komiteen mener presidentskapet ikke hadde lovhjemmel til å gi fritak for taushetsplikten som gjelder for EOS-utvalget.

- Presidentskapets oppfatning var at loven ga grunnlag for det. Dette er et av de spørsmålene vi vil se nærmere på. Så langt mener presidentskapet at vi har hatt hjemmel for alle handlinger foretatt i denne saken, skriver Thommessen.

Han stiller seg uforstående til påstanden om at presidentskapet skal ha holdt tilbake viktige opplysninger, en hastemelding fra EOS-utvalget om uenigheten med presidentskapet om taushetsplikten. Meldingen ble lagt ut på Stortingets nettsider og har vært tilgjengelig der i to år, påpeker stortingspresidenten.

- Den særskilte meldingene er også omtalt i senere saker som er behandlet i Stortinget, skriver han.

Thommessen sier til Dagbladet at det var presidentskapets ansvar å nedsette utvalget og gi mandatet, og også legge de formelle rammene for utvalgets arbeid.

- Dette ble gjort etter grundige vurderinger, sa Thommessen til Dagbladet torsdag.

Svaret til komiteen vil foreligge så snart presidentskapet har behandlet saken, opplyser han.