Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspresidenten ser for seg nordisk forbundsstat

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil utrede muligheten for at Norge innlemmes i en nordisk forbundsstat, men innrømmer at dette er et tankeeksperiment som er lite realistisk.

VIL VURDERE: Her er stortingspresident Olemic Thommessen med den originale norske grunnloven i Eidsvollbygningen 17. mai i år. Nå vil han vurdere om Norge skal innlemmes i en nordisk forbundsstat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL VURDERE: Her er stortingspresident Olemic Thommessen med den originale norske grunnloven i Eidsvollbygningen 17. mai i år. Nå vil han vurdere om Norge skal innlemmes i en nordisk forbundsstat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thommessen er leder av Foreningen Norden og ivrer for å legge ned landet han leder som stortingspresident, til fordel for en ny nordisk forbundsstat, skriver Klassekampen.

I en slik statsløsning vil Norge være delstat sammen med de øvrige nordiske landene.

- Hadde Norden blitt oppfattet som én stat, ville vi vært blant de 10-14 største økonomiene i verden, og blant annet fått plass i G20-gruppen, sier Thommessen til avisen.

Han understreker at han ikke kjemper for en nordisk forbundsstat i kraft av sitt embete som stortingspresident.

- Spørsmålet er ikke politisk aktuelt eller noe jeg jobber for fra dette kontoret, men jeg mener det vil illustrere mulighetene for samarbeid på ulike områder. Ved å utrede spørsmålet om en nordisk forbundsstat vil man avdekke ting man ikke ellers ville oppdaget, sier Thommessen.

Selv om han innehar en posisjon som er nest etter kongen i rang, mener han det å jobbe med en utredning av en nordisk forbundsstat, ikke er et paradoks.

- Nei, ikke så lenge dette bare er et tankeeksperiment. Dette er jo ikke aktuell politikk. Jeg tror ikke en nordisk forbundsstat kan realiseres. I alle fall ikke på lang tid, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling