Stortingspresidenten sier nei til at alle aksjer må registreres

SV foreslo å stramme inn regelverket for de folkevalgte, etter aksje-avsløringer i Dagbladet.

VIL FORTSETTE SOM FØR: Stortingspresident Olaf Michael Thommessen (H) vil ikke stramme inn regelverket for hva stortingsrepresentanter må opplyse om aksjeeierskap. Saken stod på trykk 28.09.2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FORTSETTE SOM FØR: Stortingspresident Olaf Michael Thommessen (H) vil ikke stramme inn regelverket for hva stortingsrepresentanter må opplyse om aksjeeierskap. Saken stod på trykk 28.09.2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et flertall i Stortingets presidentskap vil ikke stramme inn på dagens regelverk for representantenes innrapportering av aksjer de eier. Det viser en en innstilling avgitt av presidentskapet selv. Saken skal opp til debatt og votering i Stortinget førstkommende tirsdag.

Presidentskapet bestemmer reglene de folkevalgte må følge til daglig, og ble bedt om å stramme inn regelverket etter at Dagbladet avslørte en rekke rolleblandinger og skjulte aksjeeierskap i fjor høst.

- Deprimerende - Vi er nå midt i opprullingen av en sak som viser oss hvordan politisk og økonomiske elite verden over har klart å skjule enorme verdier fra demokratiske institusjoner. Det er derfor deprimerende at presidentskapet ikke ser nødvendigheten av åpenhet rundt stortingsrepresentanters interesser. De opptrer i beste fall naivt. De tar ikke kampen mot korrupsjon på alvor, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

I dag krever regelverket at representantene skal registrere alle aksjeposter til en verdi over folketrygdens grunnbeløp, rundt 90 000 kroner. Fylkesnes foreslo å oppheve grensen, slik at alle aksjeposter må føres opp.

- Kampen mot korrupsjon, hvitvasking og økonomisk kriminalitet handler om mange små og store grep som kan forhindre og forebygge at folk tar seg tilrette og utnytter sin posisjon, sier Fylkesnes om bakgrunnen for forslaget om å oppheve grensa.

Forslaget kom i kjølvannet av flere aksje-avsløringer blant stortingsrepresentantene trykket i Dagbladet.

Dissens Presidentskapet består av Stortingspresident Olaf Michael (Olemic) Thommessen (H), Marit Nybakk (Ap) Kenneth Svendsen (Frp) Svein Roald Hansen (Ap), Ingjerd Schou (H) og Line Henriette Hjemdal (Krf).

- Jeg synes alle aksjeposter skal oppgis, og at det ikke skal være noen nedre grense. Jeg ønsker åpenhet om alt. Det er et prinsipp for vårt demokrati. Det er ikke en stor forskjell, men det er et prinsipp vi bør kunne etterleve, sier Hjemdal.

Hjemdal sitter i næringskomiteen.

- Det er utfra erfaringen vi gjorde oss i komiteen i fjor at jeg mener dette, sier Hjemdal.

10 millioner skjult Dagbladet avslørte 24. september i fjor at flere stortingsrepresentanter, i strid med regelverket, hadde unnlatt å registrere store aksjeposter. Slik fikk ikke velgerne innsikt i økonomiske bindinger mellom dem og selskaper som kunne være berørt av lovgivning de vedtok eller oppgaver de utførte.

Ved å gjøre oppslag i aksjonærregisteret og ettergå funnene kunne Dagbladet dokumentere at 10 millioner kroner var hemmeligholdt slik.

Den største aksjeposten tilhørte medlem av Finanskomiteen Svein Flåtten (H) i Sparebank 1, til en verdi av 6,5 millioner kroner. Oskar Jarle Grimstad (Frp) hadde unnlatt å føre opp en aksjepost til 1,8 millioner kroner i Agasti Holding ASA.

Flere rolleblandinger Fire dager senere avslørte Dagbladet at flere medlemmer av Stortingets næringskomite hadde tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

Stortingets register for verv og interesser:

De folkevalgte plikter å oppgi alle økonomisk interesser av en viss betydning i Stortingets eget register over verv og næringsinteresser.

Hensikten med ordningen er at både velgerne og Stortingets administrasjon skal vite hvilke mulige bindinger de folkevalgte har.

Regelverket er tydelig på at aksjeposter av en større verdi enn folketrygdens grunnbeløp 1G, som tilsvarer 90 500 kroner, skal oppgis. Det er representantene selv som er ansvarlige for å holde Stortingets administrasjon informert.

§ 9. Selskapsinteresser (aksjer, andeler m.v.) som overskrider én prosent av selskapskapitalen eller grunnbeløpet i folketrygden (1G), og som vedkommende selv eier enten direkte eller indirekte gjennom et annet selskap. Selskapets navn oppgis. Utbytte av selskapsinteressene oppgis ikke.

Kilde: Stortinget.no

• Stortingspolitikerne hadde lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eiede aksjer.

• Stortingspolitikerne hadde skrevet og vedtatt innspill til både Eierskapsmeldingen og Havbruksmeldingen som angår selskaper der de selv eier aksjer for hundretusener av kroner.

En av dem var Odd Omland (Ap) som eide en aksjepost i Telenor på 110 000 kroner. Han var hele tiden vært nøye med å sjekke sin habilitet, forteller han, men valgte likevel å selge.

- Jeg har til hensikt å være til å ryddig, sa Omland.

Tidligere i år strammet Oslo bystyre inn sitt aksje-regelverk, etter at Dagbladets avslørte hvordan flere politikere ikke førte opp sine aksjeeierskap.

I FJOR: Forslaget til innstramninger kom etter flere avsløringer i Dagbladet. Faksimile 24.09.2015
I FJOR: Forslaget til innstramninger kom etter flere avsløringer i Dagbladet. Faksimile 24.09.2015 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer