Stortingsrepresentanter krever åpenhet om konge-penger

Vil ha åpenhet om monarki-regninga, etter Dagbladets avsløring.

- MER ÅPENHET: Heidi Nordby Lunde sitter i Stortingets finanskomite for Høyre. Hun vil ha mer åpenhet og tilgjengelighet rundt budsjettpostene som betaler for kongehuset og monarkiet. Foto: Tom A. Kolstad
- MER ÅPENHET: Heidi Nordby Lunde sitter i Stortingets finanskomite for Høyre. Hun vil ha mer åpenhet og tilgjengelighet rundt budsjettpostene som betaler for kongehuset og monarkiet. Foto: Tom A. Kolstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går avdekket Dagbladet at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent i offentligheten.

Dagbladets undersøkelser viser at kongehuset og monarkiet koster skattebetalerne minst 460 millioner kroner i år. Trolig mer.

- Jøss!

- Firehundre og seksti millioner? Jøss! Jeg trodde ikke det var så mye. Dagbladets korrigerte tall viser at de reelle utgiftene til kongehuset er mye høyere enn det som er kjent for allmenheten, sa stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til Dagbladet.

De siste årene har debatten om pengebruken blant de kongelige, og kostnaden for fellesskapet til kongehuset, blusset opp med jevnlige mellomrom. Men anslagene over utgifter til å holde Norge med kongehuset har vært for lave.

- At ingen har rykket ut og forsøkt å korrigere inntrykket av for lave utgifter er ganske interessant. Og det blir interessant for debatten om monarkiet framover, sier Valen.

Ingen totaloversikt

Kongen er selv referert til hele 57 ganger i dokumenter om statsbudsjettet, både som mottaker av statlige midler og i kraft av å være Norges statsoverhode. Men ikke noe sted er det oppsummert nøyaktig hvor mye kongehuset og monarkiet koster norske skattebetalere årlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer