Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsrepresentanter krever åpenhet om konge-penger

Vil ha åpenhet om monarki-regninga, etter Dagbladets avsløring.

- MER ÅPENHET: Heidi Nordby Lunde sitter i Stortingets finanskomite for Høyre. Hun vil ha mer åpenhet og tilgjengelighet rundt budsjettpostene som betaler for kongehuset og monarkiet. Foto: Tom A. Kolstad
- MER ÅPENHET: Heidi Nordby Lunde sitter i Stortingets finanskomite for Høyre. Hun vil ha mer åpenhet og tilgjengelighet rundt budsjettpostene som betaler for kongehuset og monarkiet. Foto: Tom A. Kolstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går avdekket Dagbladet at utgiftene til det norske monarkiet og kongehuset er langt større enn det som tidligere er kjent i offentligheten.

Dagbladets undersøkelser viser at kongehuset og monarkiet koster skattebetalerne minst 460 millioner kroner i år. Trolig mer.

- Jøss!

- Firehundre og seksti millioner? Jøss! Jeg trodde ikke det var så mye. Dagbladets korrigerte tall viser at de reelle utgiftene til kongehuset er mye høyere enn det som er kjent for allmenheten, sa stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til Dagbladet.

De siste årene har debatten om pengebruken blant de kongelige, og kostnaden for fellesskapet til kongehuset, blusset opp med jevnlige mellomrom. Men anslagene over utgifter til å holde Norge med kongehuset har vært for lave.

- At ingen har rykket ut og forsøkt å korrigere inntrykket av for lave utgifter er ganske interessant. Og det blir interessant for debatten om monarkiet framover, sier Valen.

Ingen totaloversikt

Kongen er selv referert til hele 57 ganger i dokumenter om statsbudsjettet, både som mottaker av statlige midler og i kraft av å være Norges statsoverhode. Men ikke noe sted er det oppsummert nøyaktig hvor mye kongehuset og monarkiet koster norske skattebetalere årlig.

De store kostnadene til politieskorten er hemmeligholdt. I tillegg er de øvrige utgiftene spredt utover flere budsjetter. Selv i et budsjettforslag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet der de er listet opp, mangler en sluttsum som offentligheten kan forholde seg til.

Nå ber medlemmer av finanskomiteen på Stortinget om endringer. Både Heidi Nordby Lunde (H) og Snorre Valen (SV) vil at skattebetalernes utgifter til kongehuset og kongefamilien oppgis og legges sammen på samme sted i statsbudsjettet, slik at prislappen blir lett tilgjengelig.

- Utgiftene til kongehuset bør oppsummeres et sted, så det er lett tilgjengelig. Åpenhet om slikt lønner seg. Selv om de bevilges over flere poster av ulike departementer, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Motvirker korrupsjon

Hun ettelyser generelt et mer pedagogisk statsbudsjett.

- Hele statsbudsjettet bør presenteres slik visuelt, slik at folk kan følge alle inntekter og utgifter på hele statsbudsjettet. Dette er også viktig for å motvirke korrupsjon, sier Nordby Lunde.

Hun får følge av komitékollega Snorre Valen.

- En slik totaloversikt kan vi gjøre uten å endre på budsjettføringen forøvrig. Spesielt i en tid med økende arbeidsledighet og økende forskjeller, så er det viktig å få synliggjort hva vi prioriterer og hva kongehuset faktisk koster. Da kan ikke et budsjettområde være unntatt debatt, eller framstilles på en måte som ikke gir hele bildet for leserne, sier Valen til Dagbladet.

Kostnadsøkning

Dagbladets regnestykker viser at utgiftene i tilknytning til kongehuset har økt med minst 37 prosent siden 2010

- Noe av utfordringen med kongehuset og økonomien er at det sees på som ufint å ta det opp til debatt. Da er det ikke unaturlig at utgiftene stiger, sier Valen.

- DYRERE ENN KJENT:  Medlem av Stortingets finanskomite
Snorre Valen (SV) mener Dagbladets utregninger viser at monarkiet og kongehuset er dyrere enn det som er kjent fra før. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- DYRERE ENN KJENT: Medlem av Stortingets finanskomite Snorre Valen (SV) mener Dagbladets utregninger viser at monarkiet og kongehuset er dyrere enn det som er kjent fra før. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet kan avdekke at utgiftene til kongehuset har skutt kraftig i været de siste årene.

• De samlede utgiftene til monarkiet har vokst minst 37 prosent på seks år, fra 336 millioner kroner i 2010 til minst 460 millioner kroner i 2016.

• Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002. Da brukte hoffet 52 millioner kroner til å lønne faste og midlertidig ansatte. I 2014 var tallet økt til 119 millioner. Antallet fast ansatte økte i samme periode fra 136 til 153, ifølge hoffets årsberetninger.

• Siden 2002, da kronprins Haakon avsluttet studiene, har staten over tredoblet overføringen til kronprinsparets stab, som i 2016 mottar 18,8 millioner kroner.

• I samme periode er kronprinsparets skattefrie apanasje doblet til 9,3 millioner kroner i 2016.