Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsrepresentanter krever at Barnevernet gransker menighet

Etter Dagbladet-sak om menighetsleder mener vold mot barn er en «guddommelig rett» for foreldre.

- HJELPER IKKE MED BIBELEN I HÅNDEN: Gunn Karin Gjul (Ap) fra Arbeiderpartiet reagerer på de at det kristne miljøet i Churches of Christ forsvarer barnemishandling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HJELPER IKKE MED BIBELEN I HÅNDEN: Gunn Karin Gjul (Ap) fra Arbeiderpartiet reagerer på de at det kristne miljøet i Churches of Christ forsvarer barnemishandling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke politikere reagerer med forbauselse og harme på at menigheteslederen i en norsk avdeling av Churches of Christ forsvarer vold mot barn i oppdragelsen.

- Det er en guddommelig rett å kunne utøve fysisk avstraffelse, sier Einar Engøy, som har ledet en menighet på Skedsmokorset siden 70-tallet.

I forrige uke ble to tidligere medlemmer av kirkesamfunnets avdeling dømt til 40 og 60 dagers fengsel for å ha utøvd vold mot sine egne barn. Ifølge dommen, som ennå ikke er rettskraftig, skal foreldrene blant annet ha rist barna med tresleiv og flat hånd og banket hodet til et av barna hardt i gulvet.

Faren i familien uttaler til dagens Dagbladet at han aldri hadde lagt hånd på sine egne barn om ikke menighetens eldre medlemmer hadde foreslått det.

- Oppfordrer til kriminell handling - Denne menigheten oppfordrer til en kriminell handling i Norge, sier stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) til Dagbladet.

- Barnevernet må være observante på barnefamiliene som er i dette miljøet, gå dem grundig etter i sømmene og se etter tilfeller av mishandling, sier hun.

REAGERER: Stortingsrepresentant (SV) og medlem av familie- og kulturkomiteen, Gina Barstad, kontakter Barnevernet for å få dem til å se på menigheten Einar Engøy (79) leder i Skedsmo kommune. Foto: Scanpix
REAGERER: Stortingsrepresentant (SV) og medlem av familie- og kulturkomiteen, Gina Barstad, kontakter Barnevernet for å få dem til å se på menigheten Einar Engøy (79) leder i Skedsmo kommune. Foto: Scanpix Vis mer

Hun ber familiemedlemmer som står på utsiden og ser at mishandling og vold mot barn skjer politianmelde forholdet eller kontakte barnevernet.

- Det hjelper ikke å stå med bibelen i hånda når man bryter norsk lov. Dagens lovverk mot mishandling av barn er godt, men det må håndheves, sier Gjul.

- Forferdet Frps familiepolitiske talskvinne, Solveig Horne, reagerer kraftig på at Churches of Christ legitimerer vold mot barn.

Hun har bakgrunn fra indremisjonen og understreker at hun aldri har opplevd at dette miljøet har oppfordret til vold mot barn som en del av oppdragelsen.

- Jeg er forferdet over at enkelte menigheter tydeligvis fortsatt bruker slike virkemidler, sier Horne.

Sender bekymringsmelding Også SV krever at Barnevernet snarest gjennomgår forholdene i familiene som er med i Churches of Christ-menigheter i Norge.

- Det høres ut på lederen som om barn ikke har rettigheter, men er familiens eiendom. Slik er det ikke, sier Gina Barstad i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Barstad vil sende en bekymringsmelding til Barnevernet i løpet av dagen.