Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsthriller om vietnamesiske flyktninger

De 98 vietnameserne får komme til familien i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I femten år har de bodd i flyktningeleir på Filippinene etter at de flyktet fra hjemlandets kommunistregime. Her har de ikke fått innvilget statsborgerskap, og ifølge Kieu Tran (27), vietnameseren som har kjempet for saken i Norge, levd under umenneskelige forhold. De skal ha blitt utsatt både for forfølgelse, trakassering og konsentrasjonsleire.

Med knapp margin sa Stortinget ja til at 98 vietnamesiske flyktninger på Filippinene skal få komme til Norge, melder NTB.

I dag var Kieu Tran svært rørt på Stortingsgalleriet. Hun har drevet lobbyvirksomhet for å få slektningene til Norge i tre år. Hun, som selv kom til Norge som båtflyktning, har reist til Filippinene, intervjuet flyktningene og drevet research. Sine funn har hun videreformidlet til organisasjoner, myndigheter og politikere.

- Jeg har selv vært båtflyktning og vokst opp med historien om at hadde kapteinen som reddet oss bare kjørt videre, hadde vi ikke levd i dag. Halvparten av dem som flyktet fra Vietnam mistet livet. Vi snakker om en halv million mennesker. Det er naturlig for meg å hjelpe andre nå som jeg har en mulighet, sa Tran til Dagbladet i går. - 42 av dem 98 er barn under 16 år. Nå skal de få gå på skole. Det har vært min drivkraft, sier Kieu Tran til NTB.

Og helt inntil det siste har avstemningsresultatet vært usikkert. Det ble en thriller.

Med 53 mot 47 stemmer støttet stortingsflertallet en særlov som sikrer de statsløse vietnameserene på Filippinene med familie i Norge lov til å komme hit. Arbeiderpartiet og Høyre stemte imot.

Applausen brøt ut fra galleriet, der familiemedlemmer til de statsløse båtflyktningene fulgte debatten. Stortingspresident Jørgen Kosmo måtte bruke klubba.

- Jeg må vennligst be om ro på galleriet, sa Kosmo.

Erna Solberg var ifølge NTB tydelig misfornøyd med vedtaket. Ikke bare betyr det at 98 flyktninger som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener ikke har spesielle beskyttelsesbehov, vil fortrenge andre med større behov. Solberg er også redd for at særloven skal «smitte» over på andre flyktninggrupper.

KJEMPET I TRE ÅR:</B> I dag vant Kieu Tran (27) kampen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media