Stortingsvakter fulgte voldtekt direkte på video

Brøt ikke inn da en asylsøker (15) voldtok en kvinne på stortingstrappa.

BERUSET: Kvinnen kunne ikke ta vare på seg selv da hun ble voldtatt her, på trappa til Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BERUSET: Kvinnen kunne ikke ta vare på seg selv da hun ble voldtatt her, på trappa til Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rett foran Stortinget, mens hovedstaden sydet av liv, ble en norsk kvinne i 20-åra voldtatt ved 02.30-tida natt til søndag. En 15-årig nord-afrikaner er siktet i saken.

Kvinnen ble voldtatt rett foran hovedinngangen til Stortinget, midt i Oslo sentrum. Overvåkingsbildene viser flere festglade bygjester som går rett forbi, uten å gripe inn.

Noen stopper opp og ler. Minst en skal ha filmet det hele med mobilkamera. Ingen gjorde noe for å stoppe overgrepet.

Mens Stortingets sikkerhetsvakter fulgte dramaet på video bare noen meter unna, ble den nærmest bevisstløse kvinnen påtvunget grov sex av den 15-år gamle asylsøkeren.

Beruset Heller ikke sikkerhetsvaktene grep inn. Nå er jenta søkk borte.

- Det er veldig åpent der, og på tidspunktet var det mange mennesker som har gått forbi. Flere smilte og lo og trodde at det hele var frivillig, men det var det ikke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Kvinnen var svært beruset, nærmest bevisstløs og helt ute av stand til å ta vare på seg selv.

Politiet tror de har funnet riktig gjerningsmann - 15 år gammel asylsøker fra Nord-Afrika. Men står igjen med ett stort problem i etterforskningen: de mangler et offer.

Kan falle sammen - Vi oppfordrer henne og vitner som var i området til å melde seg. Vi gjør det vi kan for å komme i kontakt med henne, og mener det er masse vitner som ikke har meldt seg, sier Kraby.  

Dersom kvinnen ikke melder seg, har politiet heller ingen sak, forklarer han.

Den siktede ble i går løslatt, til tross for at politiet mener at siktelsen ble styrket etter hans forklaring.

- Vi har fått avhørt han og et vitne som vi anså som det viktigste. Vi ønsker å avhøre fornærmede, men hun har ikke villet gjøre seg til kjenne. Da kan vi ikke lengre holde ham, og mener det ikke finnes bevisforspillelse eller gjentakelsesfare. Han har ellers prikkfritt rulleblad, sier Kraby.

Zoomet inn Han mener det er en viss unndragelsesfare siden 15-åringen er asylsøker, men mener ved å ta alderen i betrakning at det ikke var grunn til å holde ham fengslet.

Politiets viktigste bevis for at 15-åringen er riktig person og at det hele faktisk er en voldtekt er video fra sikkerhetssenteret på Stortinget.  

FULGTE MED: Voldtekten ble fanget opp av Stortingets overvåkingskameraer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FULGTE MED: Voldtekten ble fanget opp av Stortingets overvåkingskameraer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Kraby kan ikke tallfeste hvor mange som gikk forbi uten å gjøre noe, siden sikkerhetsfolkene på Stortinget styrte overvåkningskameraet fra et oversiktsbilde til å zoome inn på det som skjedde.  

- Overvåkningskameraet ble styrt av sikkerhetsfolkene, men heller ikke vaktene brøt inn. De holdt øye med gjerningsmannen på video, gikk ut da han var i ferd med å forlate stedet og kunne peke ham ut overfor våre folk, sier han.

Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at det vil bli aktuelt å avhøre sikkerhetsvaktene.

Agurktid - Jeg kan bekrefte at våre folk har bidratt med video til politiet i forbindelse denne hendelsen. Min seksjon er alltid på jobb, men vi er primært tilstede for å sikre nasjonalforsamlingen i Norge, sier Stortingets sikkerhetssjef Gerrit Løberg til Dagbladet.  

- Vi assisterte på en måte som gjorde at gjerningsmannen ble tatt, sier han videre.  

- Skulle dere ha grepet inn da dere oppdaget dette?  

- Nei, når en forbrytelse skjer, kontaktes politiet. Slik jeg forstår det, var de raskt på stedet.  

Når Dagbladet spør om et møte om sikkerhetsfolkenes opptreden, svarer Gerrit Løberg:

- Nei. Vi har mye å gjøre i dag. Men jeg forstår at dere vil slå dette stort opp, og at det er agurktid.

Løslatt i går:

15-åringen ble i går ettermiddag løslatt fra varetekt.

Hans advokat Tove Rasch bekrefter løslatelsen overfor Dagbladet. Gutten ble løslatt ved 15-tida i går.

- Han er løslatt, men jeg vet svært lite om saken. Jeg har bedt om å få tilgang til dokumentene i saken, og vet svært lite om ham nå.  

- Var du til stede under avhørene av ham?  

- Han ble avhørt uten advokat, men har verge, sier Rasch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer