Stortjuv holder kurs

Klesgiganten Varner-gruppen går til kamp mot butikktyveriene. Nå skal en tidligere stortjuv lære dem tjuvtriksene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år taper Varner-gruppen et titalls millioner kroner på butikktjuverier. Men nå skal tjuvene få motstand.

Som første norske kjede har de leid inn en tidligere kriminell for å lære opp de butikkansatte.

Stortjuven har selv vært svært langfingret i Oslos butikkhyller, og kjenner miljøet og knepene godt. Varner-gruppen skal investere flere millioner kroner i det nye sikkerhetsopplegget, og håper å senke svinnet atskillig mer enn opplegget koster.

- Vi vil gjøre de ansatte mer bevisste og oppmerksomme på hvem som er potensielle tjuver, og vil at de aktivt skal gå inn og hindre disse i å stjele, sier Ola Stavnsborg, sikkerhetssjef i Varner-gruppen.

- Vi lager nå en film hvor denne tidligere stortjuven viser hvordan butikktjuvene går fram, sier Stavnsborg.

Mye å lære

Kai Rune Hagen hos Dressmann på Egertorget i Oslo gleder seg til samarbeidet med den tidligere butikktjuven.

- Jeg tror definitivt han kan lære oss mye. Det er mye vi ikke vet. Tjuvene er smarte, og vi trenger å få innblikk i metodene deres.

Problemet for Varners er de profesjonelle tjuvene.

- Ofte er det unge, utenlandske menn som blir tatt. Den siste tida har vektere flere ganger tatt biler som er fulle av våre klær. Det er lett omsettelige varer som Levis-klær, dresser, kosmetikk og dameundertøy som stjeles mest. Varene selges privat i Oslo eller til utlandet. Det er gjenger som livnærer seg svært godt på denne geskjeften, sier Stavnsborg.

Proffe tjuver

Hagen bekrefter at tjuvene blir stadig mer profesjonelle.

- Mange bryr seg ikke om at de blir tatt. De bare ler, og sier at enda en anmeldelse ikke spiller noen rolle. Derfor må vi unngå at de klarer å stjele i utgangspunktet.

Til nå har ikke Dressmann hatt alarmer i butikkene sine. Alarmene og mikrobrikkene koster mer enn svinnet de har i butikken.

Tjuverifilmen blir ferdig i løpet av de neste ukene. Deretter vil den tidligere kriminelle trolig holde foredrag for ansatte over hele landet. Han gir også tips om nye tekniske installasjoner, blant annet hvilke alarmer som er best.

TIL KAMP: </B> Kai Rune Hagen hos Dressmann har ofte tjuver på besøk.