Stortrives i herregårdsarrest

Julian Assanges ankomst har satt sitt preg på fasjonable Ellingham Hall. Men kvinnene som anmeldte ham for voldtekt, vil Wikileaks-sjefen ikke snakke om.

TI SOVEROM: Veien fra et militærfengsel i USA, eller glattcella i Wandsworth fengsel der Julian Assange satt til torsdag, er lang. Bak de høye, snøkledte murene er Ellingham Hall svært fasjonabelt. Familien til Vaughan Smith, journalist og nær venn av Assange, har eid eiendommen i 225 år. Bygget huser ti soverom. Foto: SCANPIX
TI SOVEROM: Veien fra et militærfengsel i USA, eller glattcella i Wandsworth fengsel der Julian Assange satt til torsdag, er lang. Bak de høye, snøkledte murene er Ellingham Hall svært fasjonabelt. Familien til Vaughan Smith, journalist og nær venn av Assange, har eid eiendommen i 225 år. Bygget huser ti soverom. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BECCLES (Dagbladet): Julian Assanges ufrivillige besøk har satt sitt preg på både Ellingham Hall og den lille byen Beccles: Hjemmesidene til Ellingham Hall er tatt ned; bildegalleri og bookinginformasjon erstattet med et spørsmål om brukernavn og passord.

Telefonsvareren er endret fra det hyggelige «velkommen til Ellingham Hall» til et småsnerpete «legg igjen beskjed». Fotografen som sto oppført som ansvarlig for bildene på hjemmesida til herregården, nekter for noen sinne å ha vært der.

Wikileaks-sjefen møtte i går Dagbladet, utenfor herregården han skal bo på fram til utleveringsbegjæringen fra Sverige behandles 11. januar.

- Jeg trives godt. Jeg er glad jeg var i fengsel her i England. Jeg har fått vite at Bradley Manning sliter psykisk i USA, sier Assange til Dagbladet - med henvisning til den 23 år gamle amerikanske soldaten som er pekt ut som Wikileaks-kilde. Assange nekter imidlertid plent for at han kjenner Manning.
Luksus Veien fra et militærfengsel i USA, eller glattcella i Wandsworth fengsel der Assange satt til torsdag, er lang. Bak de høye, snøkledte murene er Ellingham Hall svært fasjonabelt. Familien til Vaughan Smith, journalist og nær venn av Assange, har eid eiendommen i 225 år. Bygget huser ti soverom.

Langt vekk fra fotografenes telelinser ligger en tennisbane og en økologisk gård - som drives av Vaughan Smith selv, og har to ansatte.

Når det ikke er voldtektssiktede varslere på besøk, er herregården et yndet mål for bryllup, fester, konferanser og storviltjakt - en tradisjon som har vært i Smith-familien i fire generasjoner. Tidligere gjester forteller på nettet om varme bad, fyldig middag og god vin.

Julian Assange får maten tilberedt av en kokk og servert av en topputdannet kelner, uten å betale ei krone.

Trives Han kan ikke forlate eiendommen - men den er til gjengjeld 600 mål stor. Vaughan Smith fleipet torsdag med at Assange måtte «betale for kost og losji». Men nå gjør han det klart at Wikileaks-sjefen vil kunne se på godset som sitt hjem. Og Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sier organisasjonen vil fortsette som vanlig.

FULL BEVERTNING: Julian Assange nyter en kopp varm drikke. Han slapp glattcella til fordel for den fasjonable herregården Ellingham Hall. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
FULL BEVERTNING: Julian Assange nyter en kopp varm drikke. Han slapp glattcella til fordel for den fasjonable herregården Ellingham Hall. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth Vis mer

- Han vil spise julemiddag med oss, få muligheten til å ha venner og kjente på besøk og kunne gå helt fritt på eiendommen, sier Smith, som har gitt Assanges opphold betegnelsen «herregårdsarrest».

- Vi vil fortsette å komme med lekkasjer, bekrefter Julian Assange. Dagbladet spurte ham i går hva han ønsket å si til de to svenske kvinnene som har anmeldt ham for voldtekt og sexovergrep. Det ønsket han ikke å svare på, men vendte seg heller mot en asiatisk reporter som ikke hadde stilte noen spørsmål:

- Hva lurer du på? Du virker hyggelig.

FULL BEVERTNING: Julian Assange nyter en kopp varm drikke. Han slapp glattcella til fordel for den fasjonable herregården Ellingham Hall. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
FULL BEVERTNING: Julian Assange nyter en kopp varm drikke. Han slapp glattcella til fordel for den fasjonable herregården Ellingham Hall. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth Vis mer