- Stortrives!

NEW YORK (Dagbladet): Kong Harald jobber nå på spreng for å skaffe Norge en plass i FNs sikkerhetsråd 10. oktober. Og han stortrives i sin nye rolle som lobbyist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en uvant rolle, men man treffer jo så mange hyggelige folk, sier kong Harald, som er breddfull av sjarm og godt humør på FNs tusenårsforsamling i New York.

- Jeg ville ikke kalle det politikk, så lobbyist er vel det rette ordet, sier kongen.

I to dager har han håndhilst på andre kongelige, på statsoverhoder og statsministrer fra hele verden - vel vitende om at hvert håndtrykk kan bety en stemme til Norge. Han virker direkte engasjert i saken, og vender tilbake til New York i oktober for å delta i sluttspurten sammen med den norske FN-delegasjonen. Første gang kongen var i FN var i 1961, da som kronprins.

- Jeg var inne i salen i 15 minutter. Da opplevde jeg den legendariske talen til Sovjetunionens Khrusjtsjov, der han tok skoen sin og slo i bordet, forteller han.

Drukner i statssjefer

Kongen er meget nøktern i synet på sin egen betydning i FN under Tusenårsforsamlingen. Særlig i forhold til spørsmålet om Norge blir lagt mer merke til på grunn av hans tilstedeværelse.

- Her drukner man jo i 150 andre. Men det er en slik forsamling der det kanskje er slik at man ikke synes om man er her, men at man blir veldig synlig hvis man ikke er her, sier kong Harald, som møter igjen statsoverhoder han har møtt på sine mange statsbesøk gjennom åra.

I går holdt kongen sin første tale i FN, der han la vekt på FN-landenes forpliktelse til å investere i FN og å gi organisasjonen den styrke og kraft som trengs til å bekjempe fattigdom og krig. Han nevnte ikke med et ord Norges ønske om en plass i Sikkerhetsrådet, men talen var likevel et innlegg for Norges kandidatur.

- Det kan man vel si, bekrefter kongen.

Viktig forum

- Tror kongen det er verd å kjempe om denne plassen?

- Det er jo det eneste forum hvor hele verden gjerne vil være med, og hvor de vil snakke sammen. Alternativet er jo at de ikke snakker sammen. Og vi vet jo hvordan det går, sier en engasjert kong Harald, som sammenlikner kampen om plassen i Sikkerhetsrådet med kampen om å få Lillehammer-OL.

- Dette er litt mer alvorlig, sier han.

Kampen om de to plassene i Sikkerhetsrådet står mellom Norge, Irland og Italia. Og det er ingen selvfølge at Norge får plassen. Irland er en sterk kandidat, og da Italia meldte seg på i kampen om plassen for ett år siden, forsvant noen Middelhavs-stemmer som ellers ville gått til Norge.

SKRUR PÅ SJARMEN:</B> - Jeg jobber for å skaffe Norge en plass i Sikkerhetsrådet. Det er uvant, men svært spennende, sier kong Harald.