Stortyven gikk i bilfella

Politiet stoppet polsk stortyv som hadde sin helt egen innbruddsmetode. Da mannen ble tatt, stupte innbruddstallene i Vestfold og Telemark.

FEILGREP: Mannen tenkte muligens han kunne komme unna med å stikke fra bensinregninga. Men overvåkningsbildet fra bensinstasjonen i Nykirke i Vestfold var med på å felle ham. Foto: Politiet
FEILGREP: Mannen tenkte muligens han kunne komme unna med å stikke fra bensinregninga. Men overvåkningsbildet fra bensinstasjonen i Nykirke i Vestfold var med på å felle ham. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En polsk mann er i Nordre Vestfold tingrett dømt til fire og et halvt års fengsel for femten villainnbrudd og åtte innbruddsforsøk.

Mannen ble tatt etter at politiets Grenseløs-prosjekt tok i bruk metoder som en oftere ser i draps- enn innbruddsetterforskninger.

- Det var en stor økning i grove innbrudd i Vestfold i desember og januar. Etter hvert mente politiet at det var én person som trolig stod bak en stor andel av dem. Da ble det brukt mye tid på analyse og gjennomgang av alle grove tyverier i området i flere perioder, sier politiadvokat Trond Templen Grave.

19. januar i år gikk innbruddsalarmen i et bolighus på Nøtterøy i Vestfold. Tyven fikk ikke med seg noe. Men innbruddsmetoden, og sporene på stedet, fikk politiet til å mistenke at det var stortyven de var ute som var på ferde.

Fant bilen Politiet hadde en fordel: Alle som kjører til og fra Nøtterøy må passere gjennom bomstasjonen ved Kanalen. Politibetjent Per-Christian Gauslaa, en av de mest erfarne etterforskerne i Grenseløst-prosjektet, satt seg ned med bildene av bilene som hadde passert i løpet av døgnet.

Gauslaa fant en bil som skilte seg ut. En svart BMW med engelske skilter, som kjørte ut fra øya ni minutter etter at alarmen hadde gått i bolighuset. Da etterforskeren sjekket politiets registre, oppdaget han at bilen ble knyttet til tre bensintyverier fra Statoil-stasjonen i Nykirke i Vestfold.

Og den mistenkte tyven var gjenkjenbar på bildene fra bensinstasjonens overvåkning.

Men de ante ikke hvor han var.

Ferje Løsningen skulle bli et ferjeselskap. Politiet fant ut at bilen var med ferja fra Polen til Ystad i Sverige 16. januar. Og at føreren hadde returbillett 26. januar. Politiet satte opp flere kontrollposter og prøvde å stoppe ham. Men de fant ham ikke.

25. januar gikk alarmen igjen. Ikke i et bolighus denne gangen, men blant Grenseløs-etterforskerne. Politiet fikk tips om noen som «snoket» i et boligområde i Larvik. Da patruljen kom til stedet, fant de ingen. Men de fant flere fotavtrykk rundt et hus, ved vinduer og dører. Det samme fotavtrykket hadde politiet funnet i flere andre villaer hvor det hadde vært innbrudd. Men det skulle gå nesten to uker før politiet kom på nært hold av mannen igjen.

Svinesund 7. februar ble stortyvet stoppet på Svinesund. Men han ble ikke pågrepet der. Etter avtale med politiet slapp tollerne ham inn i landet. Men politiets spanere kunne legge seg på hjul. De fulgte mannen til en campingplass i Lardal. Og dagen etter fulgte de med da mannen kjørte mot Skien, hvor han stoppet ved et boligområdet, tok seg inn i en hage og tittet inn vinduet. Politiet mente han rekognoserte og vurderte mulige innbruddsmål.
 
Da mannen kom tilbake campingplassen, ble han pågrepet av politiet som ventet inne i hytta hans. På seg hadde han et par Nike-joggesko. Skoene hadde samme mønster som politiet hadde funnet på åstedene.

Proff Politiet mener polakken er en profesjonell tyv.

- Han har kommet til landet, jobbet et par uke og dratt hjem igjen. Han gikk bare etter gull og smykker og gjorde grep for å ikke bli avslørt, som å skifte sko og mobiltelefon før hver tur, sier politiadvokat Grave.

Mannens metode er beskrevet i dommen: Han spesialiserte seg på å bryte seg inn via soveromsvinduer som åpnes utover nedenfra. Politiet mener han brukte brekkjern til å bryte opp vinduene, nesten uten at de fikk et eneste merke. Han tok seg bare inn i frittstående eneboliger, hver gang gjennom et soveromsvindu eller dør på baksiden av huset.

Gikk for gull Stortyen gikk kun etter smykker og gull, konkluderer retten. Andre verdisaker, som kredittkort, fotoapparater og PCer, ble liggende.

Mannen innrømmet i retten de tre bensintyveriene og ett innbruddsforsøk i Larvik. I de øvrige tilfellene bedyret han sin uskyld. Han forklarte i retten at han tjente penger på å plukke dekk som han fant ulike steder, som han påstod kunne selges i hjemlandet. Retten trodde ikke på forklaringen. Dommeren trodde heller ikke på mannens forklaring om at han hadde tjent penger på snømåking. Politiet kunne vise til at det hadde vært lite eller ingen snø i noen av periodene mannen hadde vært i Norge.

Dommen ble rettskraftig tidligere denne uka. I tillegg til de 54 månedene i fengsel, må mannen betale over en halv million i erstatning til de fornærmede i sakene.