Storyteller fra Grorud

Navn: Jan Kjærstad Alder: 47 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ingen er så flinke i forhåndskåring av mestre og vinnere som vi nordmenn. Derfor får ofte forhåndsomtalene mer plass enn selve begivenheten. Etter en serie forhåndskåringer i norsk presse - ikke minst her i avisa - venter «alle» at Jan Kjærstad skal stikke av med Nordisk Råds litteraturpris. Han er nominert med romanen «Oppdageren» til prisen på 400000 kroner. Men det er også Jon Fosse, med romanen «Morgon og kveld», og 11 andre forfattere fra hele Norden, blant disse Suzanne Brøgger og Agneta Pleijel.
  • Juryen møtes i Oslo torsdag og fredag, og det skal innrømmes at Kjærstad ligger godt an. En grunn er at de tre foregående vinnere har vært lyrikere, slik at det nå er på tide at en romanforfatter får prisen. Juryen tar erfaringsmessig også hensyn til hele forfatterskapet. For Kjærstads del betyr det at «Oppdageren» er nummer tre i en trilogi som har fått overveldende mottakelse også i våre nordiske naboland. I fjor var danskene så fortørnet over at han ikke var blitt nominert at tidligere kulturredaktør i Politiken, Jes Stein Pedersen, uttalte at hvis ikke nordmennene ville nominere Kjærstad, så ville danskene gjøre det.
  • Til sammen utgjør «Forføreren», «Erobreren» og «Oppdageren» 1500 sider - 200 atskilte historier - om hovedpersonen Jonas Wergeland, fjernsynsproduceren som satte nasjonen på ende med TV-serien «Å tenke stort». Alt fra barndommen balanserer han mellom håpet om å være et vidunder og frykten for å være idiot. Han vil bli et unntaksmenneske, en erobrer, en mann som stiger høyt og faller dypt - etter at hans kone dør på mystisk vis og han selv blir dømt for drap.
  • Kjærstad fikk sitt store gjennombrudd med «Speil» i 1982 og var i flere år redaktør for Gyldendals litterære tidsskrift Vinduet. Han er utdannet teolog fra Menighetsfakultetet, men kom i løpet av studiet til å tro mer på ordet enn på Gud.

- Skriften rommer muligheter for en større erkjennelse enn bildet. En tekst har så mange dimensjoner, nesten like mange som mennesket. Opp mot myten om at et bilde sier mer enn tusen ord, setter jeg påstanden om at en setning sier mer enn tusen bilder, sa Kjærstad i et intervju. Og han vil - som sitt store ideal Karen Blixen - helst bli husket som en storyteller.

  • Kjærstad er født og oppvokst på Grorud, men bor nå i rekkehus på Langhus med kone og to etter hvert store døtre.