Støre tar avstand

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke overrasket over innholdet i dokumentetene som nå er offentligjort gjennom Wikileaks.

IKKE HELT UKJENT: Utenriksminsiter Jonas Gahr Støre hevder mye av det som nå blir offentlig kjent gjennom Wikileaks, er ting han allerrede kjente til. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
IKKE HELT UKJENT: Utenriksminsiter Jonas Gahr Støre hevder mye av det som nå blir offentlig kjent gjennom Wikileaks, er ting han allerrede kjente til. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Direkte fra bilaterale samtaler med sin britiske kollega William Hague måtte Støre først og fremst svare på spørsmål om lekkasjesaken da han møtte det internasjonale pressekorpset.

- Nei, jeg er egentlig ikke overrasket. Det var ikke alle disse tingene vi visste om. Men det jeg hittil har fått med meg fra nyhetene er likevel kjente ting fra samtaler og kilder i involverte miljøer. Det får en mye større betydning når det kommer ut i form av en lekkasje fra et regjeringsdokument, sier Jonas Gahr Støre.

Kan feilanalysere
Utenriksministeren minner om diplomatiets oppgave.

- Hvis vi spoler tilbake: Diplomaters roller å observere, gjøre seg opp en mening og skrive hjem. Det er jo ikke nødvendigvis sannheten, for det kan jo tenkes at diplomaten gjør en feilanalyse. Men det er altså deres inntrykk, som de melder tilbake.

Jeg leser jo slike rapporter hver dag, kanskje 30-40 om dagen, mange fra norske diplomater, og har stor tillit til hva jeg leser der. Men jeg vet jo også at det er menneskers vurdering.

Vil ikke lese
Støre påpeker at det store omfanget av materialet gjør det vanskelig å ha full oversikt.

- Her er det jo så enormt mange dokumenter, flere millioner, at jeg ikke kan stå her i dag å si hva som er innholdet i dem. Det kan jo komme innhold som vil være overraskende, og som vil påkalle reaksjoner. Men etter hva jeg har sett i dag, er dette min holdning.

Utenriksministeren sier han ikke vil bruke tid på å lese seg opp på lekkasjene.

- Nei, men jeg er helt sikker på at mediene vil gå løs på dette fra alle kanter, så det er vel bare å holde ører og øyne åpne, sier Jonas Gahr Støre.

Tar avstand
Utenriksministeren er enig med William Hague i kritikken av lekkasjene.

- Jeg tar sterk avstand fra at det legges ut informasjon fra diplomatiske samtaler. Våre diplomater skriver ikke sine notater med utgangspunkt i at de skal publiseres. Resultatet av slike lekkasjer kan jo bli at diplomater må rapportere muntlig, sier Jonas Gahr Støre.

Og legger til:

- Men jeg tror det som nå er kommet ut er langt mer interessant for journalister enn for politikere og diplomater.