- Støtt Obama for min skyld

Ingen tårevåt avskjed da Hillary Clinton trakk seg fra presidentkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Støtt Barack Obama. Jobb så hardt dere kan for ham, for min skyld, sa Hillary Clinton i sin avskjedstale i ettermiddag.

Foran flere tusen tilhengere og venner holdt hun sin takketale i National Building Museum i Washington DC.

- Det her var ikke denne festen jeg planla, men jeg liker selskapet, åpnet Clinton med i ettermiddag, til full jubel fra de frammøtte.

Hun takket sine støttespillere og nærmeste familie, og brukte mye av den avsatte tiden på å gå gjennom sine politiske hjertesaker.

- Jeg vil fortsette å være sterk sammen med dere. Drømmene vi deler er verdt å kjempe for.

Full tillit til Obama

Gang på gang gjentok hun sitt budskap - stem på Obama hvis dere vil ha forandringer.  

- Veien videre for å nå våre mål, er å bruke vår energi, vår lidenskap og vår styrke og gjøre alt vi kan for å hjelpe Barack Obama å bli den neste presidenten i USA, sa hun og utdypet:

- Støtt Obama for min skyld

- I dag, når jeg avslutter min kampanje, vil jeg gjerne gratulere ham med seieren som han har vunnet og den ekstraordinære valgkampen han har ført.

Også på Clintons offisielle hjemmeside, dukket det opp i ettermiddag en oppfordring om å støtte Obama.

Flere eksperter har allerede antydet at hennes svært positive omtale av Obama, er en direkte søknad til visepresidentplassen.

Clinton selv sa ingenting konkret om akkurat dette i sin tale.

Avskjedstale

Allerede forrige uke meldte amerikanske medier at Hillary Clinton trekker seg fra det for lengst avgjorte kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i det kommende valget.

Clintons stab var raskt ute og påpekte at Clintons offisielle avskjedstale skulle komme først i dag.

- Senator Clinton vil holde en tale i Washington D.C for å takke tilhengerne sine, og for å uttrykke sin støtte til Obama og mane til samling i partiet. Dette vil skje på lørdag for å kunne samle flere av Clintons tilhengere som ønsker å være der, sier Clintons kommunikasjonsdirektør Howard Wolfson til nyhetsbyrået AP.

Omkring 18 millioner mennesker stemte på Clinton i nominasjonsvalgene, ifølge AP.

- Nytt og bedre Amerika

På onsdag ble det kjent at Barack Obama hadde fått de 2118 delegatene og var dermed sikret en seier i nominasjonskampen.

I en ren gledestale, avholdt den dagen i St. Paul i Minnesota, utropte han seg selv ubeskjedent til demokratenes presidentkandidat.

- I dag markerer vi slutten på en historisk reise og begynnelsen på en annen. En reise som vil gi oss et nytt og bedre Amerika, sa Obama i talen.

Må vente til august

Mange lot seg overraske av at Hillary ikke gikk av allerede på onsdag, da det var åpenbart at Obama hadde seieren i boks.

- Den formelle beslutningen fattes ikke før i august, men dette er i praksis avgjort, sier Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.no.

Den amerikanske presidentvalgkampen går nå over i en ny fase hvor Obama må slåss mot republikaneren John McCain i stedet for å kjempe mot sin partifelle.

Visepresident?

Det spekuleres på om Hillary vil gå fra å være en rival for Obama til å bli hans nærmeste alliert som visepresidentkandidat.

Hillary har ved flere anledninger anytdet at hun er åpen for det.

Men blant Obamas rådgivere er det imidlertid skepsis til tanken på at de to skal stille sammen.

- Selv om det er mistillit mellom dem, handler det mindre om hvorvidt vi kan stole på henne, og mer om hun kan levere, sier en Obama-innsider til CNN.

Møttes på torsdag

Obama møtte torsdag kveld sin slagne motstander Hillary Clinton for å drøfte hvordan de skal samle det demokratiske partiet.

Obamas talsmann ville ikke si noe konkret om hva som ble drøftet på møtet, der de to rivalene møttes ansikt til ansikt etter en lang og til dels bitter nominasjonsstrid.