Støttebrev fra Molands foreldre gir Joshua French' mor håp

Dagen før rettsaken overrakte Norges spesialutsending Kai Eide brevet til president Kabila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joshua French' (31) mor Kari Hilde French slåss innbitt for å hjelpe sin sønn mot anklagene fra kongolesiske myndigheter. Dagen før anklagene mot sønnen for å ha drept sin venn og cellekamerat Tjostolv Moland skal prøves for retten, fikk hun hjelp av blant andre
Norges spesialutsending Kai Eide.

I dag møtte Eide Kongos president Joseph Kabila sammen med den britiske ambassadøren.

Statsminister-brev - Dette betyr et større press på kongolesiske myndigheter, sier Kari Hilde French til Dagbladet nå i ettermiddag.

Hun forteller at det ble overrakt et støttebrev for French som Tjostolv Molands foreldre har skrevet, til president Kabila.

- De skriver at de ønsker at kongolesiske myndigheter skal droppe hele saken mot Joshua, og at han ikke har drept sønnen deres, og at om de lar ham slippe fri, vil det ikke bli noe søksmål mot kongolesiske myndigheter, sier Kari Hilde French.

I tillegg overbrakte Eide og den britiske ambassadøren et brev fra et brev fra Erna Solberg og Storbritannias David Cameron.

Nærere samarbeid
De to statsministerne appellerer til den humanitære situasjonen for Joshua French, og ber om at det finnes en løsning slik at French kan komme til Norge.

- Jeg hadde i dag et møte med president Kabila. Der var også utenriksminister Tshibanda og den britiske ambassadøren, sier Eide til Dagbladet. Han sier at det felles brevet i seg selv reflekterer et nærere samarbeid mellom London og Oslo i denne saken.
- I det brevet uttrykkes det stor bekymring for den situasjonen Joshua French befinner seg i, sier Eide.

Glad for støtten Tjostolv Moland død på cella i august i fjor, etter å ha blitt dømt til fengselsstraff sammen med Joshua French for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i 2009. Kongolesiske myndigheter har gitt French skylda for Molands død, og tiltalt ham for drap.
Kari Hilde French betegner brevene og møtet med presidenten som veldig positivt, og har også fortalt sin sønn Joshua om det.

- Han er veldig glad for det, sier Kari Hilde French.

Hun har fått bred støtte i kampen for sin sønn.

Første gang
Kai Eide, utenriksminister Børge Brendes spesialutsending for å få løst saken, sier at han blir i Kongo så lenge det er nødvendig.

Møtet i dag begynte klokka halv ti og fortsatte i tre kvarter.

- Dette er vel første gang vi møter president Kabila her i Kinshasa. Det er viktig at han tok i mot oss her og det ga oss anledning til å fremstille både saken fra 2009 og den saken vi nå står oppe i.
Han forteller at Kabila noterte seg det som ble sagt.

- Det er ikke vanlig at statsoverhoder reagerer improvisert etter å ha sett et slikt brev, sier Eide.

- Tvilsomt I alt 20 kongolesiske menneskerettighetsorganisasjoner ber i dag i et opprop om amnesti for Joshua French, melder NTB.

I oppropet framheves en rekke forhold som initiativtakerne mener er tvilsomme rundt den første dommen, som resulterte i dødsstraff for drap, medvirkning til drap, spionasje, væpnet ran og kriminelt forbund.

KJEMPER FOR SØNNEN: Moren til Joshua French, Kari Hilde French, slåss for å hjelpe sønnen sin mot drapsanklagene. Her ankommer hun Ndolo fengselet i Kinshasa under et besøk i høst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJEMPER FOR SØNNEN: Moren til Joshua French, Kari Hilde French, slåss for å hjelpe sønnen sin mot drapsanklagene. Her ankommer hun Ndolo fengselet i Kinshasa under et besøk i høst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer