Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støttegruppa etter anken: - Vi må huske på belastningen for de berørte

Det sier Lisbeth Kristine Røyneland, leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

BELASTNING: Lisbeth Røyneland mistet datteren Synne på Utøya Hun er Leder for støttegruppen etter 22. juli. Nå anker staten i saken om Breiviks soningsforhold til lagmannsretten.   Foto Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix
BELASTNING: Lisbeth Røyneland mistet datteren Synne på Utøya Hun er Leder for støttegruppen etter 22. juli. Nå anker staten i saken om Breiviks soningsforhold til lagmannsretten.   Foto Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justis- og beredskapsdepartementet anker Oslo tingretts dom i søksmålet Anders Behring Breivik har anlagt mot staten.

Staten mener at de forhold Breivik soner under, ikke utgjør «umenneskelig eller nedverdigende behandling» etter EMK artikkel 3.

- Forståelig Lisbeth Kristine Røyneland, Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, sier at anken kom som forventet.

- Det er forståelig at staten anken, men vi må også huske på belastningen oppmerksomheten medfører for de berørte, sier Røyneland.

22. juli 2011 ankom Anders Behring Breivik (37) AUFs sommerleir på Utøya, i hensikt å drepe blant andre Pedersen. 69 mistet livet. I ettermiddag ble det kjent at massedrapsmannen og terroristen delvis har fått rettens medhold i sitt søksmål mot staten; dommen slår fast at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengsel.

- Nødvendig, men ikke lett Eskil Pedersen, tidligere AUF-leder og har tidligere fortalt til Dagbladet at dommen føltes som en knyttneve i magen.

I et innlegg på Facebook skrev han:

«De eneste ofrene er de ungdommene som måtte oppleve helvete på jord. Jeg er glad vi lever i en rettsstat, og at alle, også terrorister, har grunnleggende menneskerettigheter. Men at sytinga til en mann som har forvoldt så mye skade skal vinne fram, klarer jeg ikke å fatte», skriver han blant annet.

- Jeg ville fortelle de berørte at det er lov å være sint, at det er lov å vise følelser, sier Pedersen, som understreker at han uttaler seg som privatperson.

I dag, etter at det ble klart at staten anker, skriver Pedersen dette i en sms til Dagbladet:

- En så viktig sak med tusenvis av berørte er viktig å vurdere så grundig som mulig. Derfor syens jeg der bra at staten anker. For mange er det ikke lett at det blir en ny runde, men jeg tror det er nødvendig.

- Legger ikke premissene Utøya-overlevende Bjørn Ihler (24) har hele tida uttrykt sin støtte til at også Breivik skal få prøvd saken sin, og var aktiv på Twitter dagen dommen staten nå anker falt. Der argumenterte han for sitt syn på behandlingen av Breivik: Dommen var en seier for rettsstaten.

«Det Breivik gjorde, var inhumant. Nettopp derfor er det så viktig å behandle ham humant. Han legger ikke premissene for hvordan vi behandler andre», skrev 24-åringen da.

Anken endrer ikke synet Ihler har på saken.

- Jeg tenker fortsatt at det var en grei dom. Dette viser bare at rettssystemet fungerer som det skal, saken går til enda en instans så får vi se hva utfallet blir, sier Ihler til Dagbladet.

Hele Norges coronakart