Støttegruppa fornøyd med rapporten

- Reflekterer virkeligheten, sier lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen for Nasjonal Støttegruppe etter Flodbølgekatastrofen, Christoph Wernersen, samlet rundt 50 medlemmer en time før Jan Reinås overleverte evalueringsrapporten om myndighetenes håndtering av katastrofen.

I møtet med de pårørende la Reinås fram hovedkonklusjonene, og kritikken mot UD og ledelsen i departementet var ramsalt.

- Vi er veldig fornøyd med jobben Reinås har gjort. Rapporten reflekterer virkeligheten slik vi opplevde den, samt at den plasserer ansvaret på ledelsen. Når systemene svikter burde man ha en ledelse som fungerer, sier Wernersen til Dagbladet.no.

Sviktet totalt

I korte trekk konkluderer Reinås-utvalget med at UD ikke klarte noen av oppgavene de hadde de første kritiske dagene. Informasjonsflyten var ikke-eksisterende, medarbeiderne i UD var ikke trent for oppgavene de ble tildelt, og feilbruken av dem var åpenbar.

Verre attest kunne neppe Reinås gitt Jan Petersens departement.

Wernersen har følgende råd til Petersen og andre myndighetspersoner som skal utarbeide nye beredskapsplaner for krisesituasjoner der nordmenn er involvert:

- Ta denne rapporten på alvor! Tenk på dette som et bra arbeidsdokument når den nye beredskapen skal lages.