- Støttehjulet er større enn sykkelen

Rødt, SV og MDG kan sikre Arbeiderpartiet flertallet i storbyene. Høyre advarer mot «illevarslende» konsekvenser.

SIKRER FLERTALL: MDG og Rødt, her ved nasjonal talsperson Une Bastholm og Rødt-leder Bjørnar Moxnes vokser og kan berge flertallet for venstresiden i flere byer. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SIKRER FLERTALL: MDG og Rødt, her ved nasjonal talsperson Une Bastholm og Rødt-leder Bjørnar Moxnes vokser og kan berge flertallet for venstresiden i flere byer. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
ADVARER: Eirik Lae Solberg, drev valgkamp i Oslo sammen med Erna Solberg i dag. Han advarer mot økt innflytelse for Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVARER: Eirik Lae Solberg, drev valgkamp i Oslo sammen med Erna Solberg i dag. Han advarer mot økt innflytelse for Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har mye å bevise når han i kveld deltar i den siste partilederdebatten før valget om tre dager. Arbeiderpartiet er i betydelig trøbbel, men ligger likevel best an til å fortsette å styre i de største byene. Det skyldes at mange av velgerne de har tapt, har gått til partiene de samarbeider med.

Byråds og ordførerkandidatene fra Høyre går nå ut og advarer mot det de mener kan bli dramatiske dreininger mot ytterste venstre på grunn av den kraftige framgangen til Rødt, SV og MDG.

- At ytre venstre er så store som de er nå, er illevarslende for Trondheim, sier Ingrid Skjøtskift, Høyres ordførerkandidat i Trondheim, som er vertskap for kveldens debatt.

STØRE: Folk er ikke redde for å si sin mening om Arbeiderpartiets leder. Video: Christian Wehus. Vis mer

Ap er nærmest halvert i byen siden valget i 2015, viste en måling gjennomført for NRK i går. SV, Rødt og MDG går derimot kraftig fram.

- Urovekkende retorikk

- Hvorfor er det illevarslende?

- Rødt har lagt seg på en retorikk mot private som er urovekkende. Jeg tenker på måten man nærmest sjikanerer private tjenesteytere. De fører en ideologisk front mot privat som leverer velferdstjenester, og stempler dem som står på for gode tjenester i kommunene, sier hun.'

Også Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg avarer.

- Det endrer det politiske landskapet når støttehjulene har blitt større enn sykkelen. Konsekvensene vil være at Oslo-politikken dreier kraftig til venstre. Raymond Johansen har ikke vært vond å be i å etterkomme kravene fra Rødt. Dette betyr enda mer gjennomslag for Rødts politikk inn i bystyret, sier Solberg.

- Ikke avhengige av Rødt

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener ingenting tyder på at Ap vil bli avhengig av Rødt etter valget.

- Det ligger an til et bredt rødgrønt flertall i Trondheim, slår hun fas i en melding til Dagbladet.

Hun sier videre at et sterkt arbeiderparti vil sikre en trygg økonomisk styring og at Trondheim Ap ikke har ingen ambisjoner om å rekommunalisere hverken private sykehjem eller private barnehager.

- Støttehjulet er større enn sykkelen

Men Skjøtskift mener Rødt «uten tvil har innflytelse på Ap» og mener den vil styrkes om valgresultatet blir som meningsmålingene tyder på.

- SV og Rødt vil drive politikken betydelig til venstre. Det er det ingen tvil om når de har en slik størrelse, samtidig som Ap har et svakt utgangpunkt, og mer eller mindre har kollapset.

PARTILEDERDEBATT: Trine Skei Grande lot seg ikke pille på nesa da hun fikk taletid under onsdagens partilederdebatt på TV 2. Video: Med tillatelse fra TV 2 Vis mer

- Støttehjulene størst

I Oslo styrer Ap sammen med SV og MDG, men er avhengig av støtte fra Rødt for å få vedtatt sine budsjetter.

Lae Solberg er urolig for at Rødt vil få gjennomslag for at flere private barnehager skal tas over av kommunen, og at Oslo vil bruke flere hundre millioner på dette. Han advarer også mot dreining i skolepolitikken.

- SV har fått ta over veldig mye av skolepolitikken. Det betyr mindre fokus på kunnskap og læring og mer på at skolen skal være et hyggelig sted å være. Det bekymrer oss, særlig på grunn av de vanskeligst stilte barna, sier han.

Valgfrihet i hjemmesykepleien

- Vi er også bekymret for valgfriheten innen hjemmesykepleien og hjemmehjelpstjenesten. Det er en ordning som er under press. Rødt har i sitt partiprogram at de vil avvikle det frie brukervalget. I Skolen, eldreomsorgen og barnehagen vil vi oppleve mindre valgfrihet. Vi risikerer kommunale monopoler, mangfoldet blir borte, valgfriheten blir borte, advarer han.

- Hva med din side av streken? KrF og Venstre vil heller samarbeide med MDG enn Frp, og klarer du å forene Folkeaksjonen nei til mer bompenger med Venstre?

- Det blir krevende i Oslo-politikken krevende uansett hvem som vinner på mandag, men både KrF, Venstre og Frp peker på meg som byrådsleder. Hvis det blir borgerlig flertall blir det med Høyre i førersetet. Forskjellen på oss og Ap er at i er mange ganger større enn samarbeidspartiene, og velgerne kan være trygge på at de får et moderne, miljøvennlig høyre, sier Lae Solberg.

Også eiendomsskatt er et tema i de tre byene.

- Med Høyre vil eiendomsskatten enten senkes eller fjernes helt, med venstresiden vil den økes. MDG vil til alt overmål øke bompengene. Det gjør byene dyrere å bo i.» sier byrådslederkandidat Harald Victor Hove i Bergen Høyre.

- Skremmebilde

Byrådsleder Raymond Johansen tar advarslene med ro.

- Arbeiderpartiet vil heller være en sykkel med gode støttehjul enn en bil med tre svære eksospotter, sier han, og fortsetter.

- Høyre prøver å skape inntrykk av at det vi driver med i Oslo er politikk fra ytre venstre. Det er bare et skremmebilde. Det folk opplever i Oslo er masse Arbeiderparti-politikk, og det de ser er rødgrønne partier som spiller hverandre gode. Vi er et lag, i motsetning til regjeringspartiene. Jeg er stolt over den brede oppslutningen det er rundt den rødgrønne politikken og byrådet i Oslo.

Raymond Johansen sier Ap i Oslo vil holde eiendomsskatten og bompengene på dagens nivå.

- Høyre har både lovet å redusere eiendomsskatten og bompengene, samtidig som de i valgkampens siste fase kommer med nye og dyre løfter, sier byrådslederen, som sier regnestykket ikke går opp.

- Man kan ikke både svekke inntektene til kommunen og samtidig bruke mer penger. Høyre burde finne frem kalkulatoren igjen.

Han sier videre at Ap i motsetning til Høyre ikke ønsker «at sykehjem skal være pengemaskiner for investorer».

- Vi kommer til å åpne 13 nye sykehjem de neste fire årene, og det blir en miks av kommunale sykehjem og sykehjem drevet av ideelle aktører som Kirkens bymisjon, Lovisenberg og Diakonhjemmet. Det gir mangfold og kvalitet, men også gode lønns- og pensjonsvilkår for de ansatte, sier han.

- Desperate

Angrepet fra Høyre faller ikke i god jord hos Rødt, som fnyser av at de er støttehjul for Ap.

- Jeg skjønner at Høyre er desperate, men de må gjøre hjemmeleksa si bedre, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Rødt slåss for en mer rettferdig eiendomsskatt, med et så stort bunnfradrag at folk flest ikke betaler. Vi er i mot bompenger og har stemt mot det i både ytre og indre ring i Bergen, sier han, men gir også Høyre noe rett.

- Høyre skal ha rett i at det blir andre boller når Rødt styrker seg. Det skal bli slutt på å sy puter under armene på velferdsprofitørene. Høyre har gitt dem store sugerør ned i statskassa, vi skal fjerne sugerørene for dem, sier han.

- Innbyggernes skattepenger som er bevilget til velferd skal gå til velferd, ikke til privat berikelse for milliardærer. Der vil politikken dra oss dit folkeflertallet befinner seg. Folk flest vil ha profittfri velferd, det er Høyre som har et særstandpunkt her, avslutter Rødt-lederen