Støttekjøp reddet Statoil-debuten

Statoil-aksjen hadde behov for kunstig åndedrett gjennom hele dagen for å holde hodet over vannet. IT-fallet fortsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Statoils dag på Oslo Børs mandag. Som ventet dominerte selskapet omsetningen totalt. Ved stengning hadde aksjer verd 5.165 millioner kroner skiftet hender. Kursen endte uendret i forhold til tegningskursen på 69 kroner.

Heroisk innsats fra hovedtilretteleggerne Morgan Stanley Dean Witter og UBS Warburg gjennom dagen holdt kursen oppe. Sammen stod de for over 98 prosent av nettokjøpene. Det er imidlertid kun Morgan Stanley som har mandat til å drive kursstabiliserende tiltak. Men det hele ser helt klart ut som kraftig støttekjøp fra begges side. Snittkursen gjennom dagen ble 69,38 kroner.

Norsk Hydro har holdt seg meget sterk i ukene i forkant av Statoil-noteringen. Det skyldes i hovedsak at selskapet selv har hamstret egne aksjer, og uttalelser fra tidligere Statoil-sjef Harald Norvik om at staten i løpet av kort til kan komme til å slippe Hydro fri. I dag ble det et fall på 1,8 prosent til 393 kroner. Det ble omsatt Hydro-aksjer for 184 millioner kroner.

Holdes Statoil og Hydro utenfor, ble det kun omsatt aksjer for 907 millioner kroner på hovedlisten i dag. Totalindeksen falt 0,05 prosent til 1.318,29 poeng. Hovedindeksen endte ned 0,2 prosent til 193,31 poeng.

IT-aksjene på Oslo Børs har steget kun to dager så langt i juni, og denne mandagen er ikke en av disse. Det ble et nytt fall for sektorindeksen på 0,8 prosent.

Kursfall fra indekstunge selskaper som Telenor (-1,6%) og Opticom (-2,5%) får ta det meste av skylden.

Sistnevnte lider under stor usikkerhet knyttet til både en forlengelse av Intel-avtalen og børsnoteringen av Fast Search & Transfer. Sistnevnte har frist på seg til torsdag med å være på børs, ellers må det sendes en ny søknad til børstyret. I etterkant av Customax-konkursen kan det tenkes at børsen ikke er like villig til å lempe på kravene til finansiell soliditet. Foreløpig er det ikke kommet melding om at prospektet for notering er godkjent.

Et annet moment som investorene bør se på er søkemotoren google.com. Tjenesten regnes som en av de aller beste (langt bedre enn Fasts søkemotor) og det er ventet at selskapet skal på børs. Ifølge Financial Times anslår eksperter at selskapet vil tjene rundt 50 millioner dollar i 2002. Det gir en prising av selskapet på sammenlignbar basis på 250 millioner dollar, eller rundt 2,3 milliarder kroner.

Fast-aksjene endte i dag på 13 kroner etter en oppgang på 4 prosent. Det gir en markedsverdi på 2,9 milliarder kroner.

Det er kanskje ikke så rart at Fast i våres overraskende skiftet strategi fra å være et søkemotor-selskap til å bli et e-handelsselskap.

Ellers bidro Eltek (-4,8%) og Visma (-4,3%) til nedturen for sektoren. Customax-konkursen fortsetter å sende kuldegysninger nedover ryggraden til en rekke investorer på Oslo Børs. De vil ut av alt som fremstår som små, illikvide IT-selskaper. Det koster imidlertid å dumpe aksjer, noe som gjenspeiles av kursutviklingen i Inmeta (-10,9%), Igroup (-10,9%), Consorte (-18,2%), og Wicom (-9,1%).

Tomra fremstår som et av de klareste veddemålene i aksjemarkedet per i dag. Fredag skal det tyske Bundesrat stemme over den nye panteloven i Tyskland. Utfallet av denne avstemmingen er ikke gitt, selv om det er ventet at loven vedtas. Allerede tirsdag kan man komme til et veiskille. Da skal den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen komme med sin beslutning.

Ifølge den tyske avisen Bild am Sonntag trenger motstanderne mot panteloven støtte fra en delstat til et alternativt forslag fra delstaten Bayern for å få avvist loven. Dette kan bli nettopp Nordrhein-Westfalen.

Det er imidlertid en rekke forskjellige pressgrupper som jobber både for og mot en ny pantelov. Oppslaget er basert på en rundspørring hos de ulike delstatene, men akkurat som i Norge får de svarene du ønsker avhengig av hvilken politiker du snakker med. Her hjemme har både ABG Sundal Collier og First Securities gjort tilsvarende spørrerunder.

Stemningen i det norske aksjemarkedet går i retning av at ny pantelov innføres. Tomra steg 5,4 prosent til 165 kroner i dag. Omsetningen i aksjen endte imidlertid på beskjedne 50 millioner kroner.

Norske Skog steg 0,4 prosent til 143 kroner, omsatt for 177 millioner kroner. Oppgangen kommer til tross for at avispapirprisene er på vei ned.