Støtter avtalen

Den albanske regjering støtter fullt ut avtalen om Kosovo, som den amerikanske Balkan-forhandleren Richard Holbrooke har forhandlet fram med Jugoslavias president Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Albania støtter avtalen som et første skritt mot en stabilisering i Kosovo. Vi står på de moderate krefters side i arbeidet med å finne fram til reelle avtaler mellom Beograd-regjeringen og kosovoalbanerne, sier den albanske utenriksminister Paskal Milo etter samtaler med utenriksminister Knut Vollebæk.

Milo understreker at Kosovo også i framtida bør være en del av republikken Jugoslavia. Men han legger ikke skjul på at det er store indre meningsforskjeller i Kosovo.

- Vår politikk er å støtte den moderate kosovoalbanske president Ibrahim Rugova. Det er viktig å overbevise dem som krever full uavhengighet for Kosovo om nødvendigheten av å inngå kompromisser, sier Milo, som kom til Oslo seint tirdag kveld direkte fra Balkan-toppmøtet i Antalya i Tyrkia.

Albanias bidrag

Albania har ikke mye å bidra med til OSSE-styrken på 2000 mann som skal inn i Kosovo for å kontrollere at avtalene blir overholdt.

- Vi trenger mer hjelp fra OSSE selv, og det eneste bidraget fra vår side vil være full politisk støtte til Organiasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og det arbeidet som skal gjøres i Kosovo.

Vollebæk legger stor vekt på et nært og godt forhold til Albania ettersom det blir det norske formannskapet som fra årsskiftet får ansvaret for OSSE-styrken.

Milo ville ikke uttale seg i klartekst om 2000 mann vil være tilstrekkelig for å utøve en skikkelig kontroll. - Det viktigste er likevel hvilken støtte det internasjonale samfunn gir denne styrken, sa han.

Den serbiske sikkerhetssonen som nå skal etableres langs grensen mellom Kosovo og nabolandene Albania og Makedonia vil i realiteten stenge all forbindelse mellom de to landene og kosovoalbanerne. (NTB)