Støtter bin Laden

Nå kommer den ytterliggående pakistanske partilederen til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Pakistans viktigste religiøse politikere er invitert til Norge i forbindelse med Pakistans nasjonaldag 14. august. Politikerens parti har uttalt seg varmt om Osama bin Laden.

Qazi Hussain Ahmed er blant Pakistans mest innflytelsesrike religiøse politikere. Han leder landets største religiøse parti Jamaat-e-Islami. Partiet har tidligere uttalt seg positivt om Osama bin Laden.

På grensen

Det er Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo som har invitert partilederen til Norge i anledning Pakistans nasjonaldag 14. august. Han skal holde foredrag for menigheten 22. august, og for Muslimsk studentsamfunn ved Universitetet i Oslo to dager senere, skriver Aftenposten Aften.

Qazi Hussain Ahmeds parti har tidligere oppfordret pakistanere i grenseområdene til å skjule terrorister på rømmen fra USAs tropper i Afghanistan. Politikeren har tidligere benektet eksistensen av terrornettverket al-Qaida, og han er motstander av utenlandsk innflytelse i Pakistan.

Skeptisk Jagland

Imamen i menigheten Islamic Cultural Center, Hafiz Mehboob ur-Rehman, sier politikeren er invitert for å snakke om hvordan pakistanere lever i og utenfor Pakistan. Men koordinator Mahmood Ahmad i Muslimsk studentsamfunn har fått beskjed om at politikerens foredrag blant annet skal handle om terror, fred og forholdet mellom vesten og islam.

Thorbjørn Jagland, leder for utenrikskomiteen på Stortinget, synes ikke det er klokt å invitere Ahmed med tanke på den pakistanske politikerens standpunkter.

- Jeg ser ikke positivt på at han inviteres, men fikk en forespørsel om å møte ham. Jeg har som en regel å møte de personene som ønsker å sette meg inn i hvordan de tenker, sier Jagland til Aftenposten Aften.

Reagerer med avsky

Tidligere stortingsrepresentant for Frp og nå leder for minipartiet Demokratene, Vidar Kleppe, reagerer med avsky på at Ahmed får komme til Norge.

- En innflytelsesrik islamsk politisk og religiøs leder som støtter bin Laden, bør ikke inviteres til Norge. Dersom Islamic Cultural Center mener alvor med å ta avstand fra fundamentalistisk islamsk terrorisme, bør de omgjøre invitasjonen. Myndighetene må straks stanse innreisetillatelsen til denne mannen, sier Kleppe.

(NTB)

KONTROVERSIELL GJEST:</B> Den ytterliggående pakistanske partilederen Qazi Hussain Ahmed kommer til Oslo i forbindelse med Pakistans nasjonaldag 14. august.