Støtter bombingen uansett

Regjeringen støtter bombingen i Afghanistan, uansett hvor sterk motstanden er i befolkningen. Men Jan Petersen har ingen tanker om hvordan kampen mot terrorisme skal fortsette etter at krigen i Afghanistan er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Motstanden mot bombingen er sterkt økende, både i befolkningen og blant norske åndelige ledere og intellektuelle. Hvordan vil regjeringen håndtere en motstand som kanskje vil nå opp i 60, 70 eller 80 prosent av befolkningen?

- På akkurat samme måte som vi nå har gjort: Gi støtte til bombingen. Men det trengs mye dialog og mye forklaringer - blant annet å få slått fast at de humanitære problemene i Afghanistan ikke startet med bombingen. Den humanitære katastrofen har vært under utvikling i lengre tid.

- Men det er vel et paradoks at både president Carter og president Reagan for 20 år siden også lovet massiv humanitær bistand til Afghanistan. Og brøt løftet sitt? Hvorfor skal vi tro på amerikanernes løfter nå?

- Nå dreier det seg om at hele verdenssamfunnet har lovet hjelp.

- Det gjorde man vel den gang også?

- Jo, men det er ikke tvil om at penger og hjelp vil komme. Og Norge kan få en nøkkelrolle med formannskapet i giverlandsgruppen. Det vil gi oss et spesielt ansvar. Det er også viktig å understreke at bombingen ikke gjør humanitær hjelp umulig: Det er mange muligheter til å komme inn i Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer