Greta Thunberg (16):

Støtter Gretas forklaring

Svenske journalister som reiste med Greta Thunberg støtter hennes forklaring om at hun ble sittende på golvet da hun reiste med tog i helga.

ORDVEKSLING: Dette bildet førte til en offentlig ordveksling mellom klimaaktivisten Greta Thunberg og togselskapet Deutsche Bahn. Foto: Greta Thunberg
ORDVEKSLING: Dette bildet førte til en offentlig ordveksling mellom klimaaktivisten Greta Thunberg og togselskapet Deutsche Bahn. Foto: Greta Thunberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En offentlig ordveksling mellom jernbaneoperatøren Deutsche Bahn og klimaaktivisten Greta Thunberg (16) har sparket i gang en debatt om jernbanenettet i Tyskland - og om hvem som snakker sant.

Mandag kveld rykket Thunberg ut på Twitter i et forsøk å stoppe spekulasjonene rundt hennes togreiser.

- Overraskende nok virker det som at pressen er mer interessert i en tenårings togreiser, enn det faktumet at COP25 mislyktes (klimatoppmøtet i Madrid journ.anm.).

- Men siden det flommer over med konspirasjonsteorier, er dette det som hendte. Noen ganger er man heldig med å reise med journalister som kan bekrefte historien, skriver Thunberg og deler en artikkel fra svenske Dagens Nyheter.

Støtter forklaringen

DN-journalist Alexandra Urisman Otto støtter Thunbergs forklaring i en Twitter-melding.

- Jeg reiste med samme tog som Greta Thunberg denne helga. Vi begge satt på golvet under to av togturene. Hun satt på et vanlig sete fra Göttingen, mens jeg og en kollega gjorde det fra Hannover, skriver hun og oppfordrer til å se en video av Thunberg sittende på golvet, som DN har publisert.

Journalistene fulgte Thunberg på hennes reise fra Lisboa og mot Sverige. Urisman Otto støtter Gretas versjon, og siteres på følgende i artikkelen:

- Jeg var med på toget fra Basel, som ble tatt ut av trafikk i Offenburg. Derifra reiste vi ført til Frankfurt med ett tog, og deretter til Hamburg med et annet. På det første toget satt både jeg og Greta Thunberg på golvet.

- Flere personer satt i samme vogn. På det andre toget var det også veldig mye folk, og mange sto i gangene eller satt på golvet.

Twitter-meldingen

Det var lørdag kveld at Thunberg delte bildet som sparket i gang kaoset.

«Reiser på overfylte tog gjennom Tyskland. Og jeg er endelig på vei hjem!» skrev hun.

Twitter-melding ledet til en storm av kritikk mot Deutsche Bahn, mens Thunberg mottok sympatimeldinger. Jernbaneselskapet svarte med å beklage, samt at de bedyret at de jobbet utrettelig for å sørge for flere tog og flere sitteplasser.

Men så gjorde selskapet egne undersøkelser rundt klimaaktivistens reise.

- Kjære Greta. Takk for at du støttet oss i jernbanen i vår kamp mot klimaendringer. Vi er veldig fornøyd med at du var på toget vårt med hundre prosent grønn elektrisitet. Det hadde vært enda bedre om du også fortalte hvor vennlig og kompetent du ble ivaretatt av våre folk på setet ditt på første klasse, skrev Deutsche Bahn i to Twitter-meldinger.

De sendte også ut en pressemelding, som ble gjengitt av Bild.

- Greta Thunberg ble, som de mange andre passasjerene på toget mellom Kassel og Hamburg, godt ivaretatt av vårt team på første klasse mellom Kassel og Hamburg. Ifølge våre folk om bord, satt allerede Greta Thunbergs medpassasjerer der fra Frankfurt.

SPRÅKFORVIRRING: Greta Thunberg har blitt anklaget for å oppfordre til vold etter at hun brukte uttrykket «politikerne må stilles til veggs», og oversatte direkte til engelsk. Video: AP. Vis mer

Thunberg svarte med følgende:

- Vårt tog fra Basel (i Sveits) ble tatt ut av trafikk. Dermed satt vi på gulvet på to forskjellige tog. Jeg fikk et sete etter Göttingen, skrev hun, og fulgte opp:

- Dette er ikke noe problem, og jeg har heller aldri sagt at det er det. Overfylte tog er et godt tegn, fordi det betyr at etterspørselen etter togreiser er høy.

Göttingen ligger like nord for Kassel.

Det hører med til historien at turen fra Basel til Göttingen - hvor altså Thunberg måtte sitte på golvet - er over fire og en halv time lang, mens mellom Göttingen og Hamburg - hvor hun satt i sete på første klasse - tar rundt to timer.

FORVIRRING: Mange har trodd det er Greta Thunberg som skyter med våpen i denne videoen. Bilder fra @eslinge/Twitter. Vis mer

Slaktes på hjemmebane

For togreisende i Tyskland er imidlertid problemene mer presserende. Deutsche Bahn, lenge en nasjonal stolthet i landet, har de siste åra slitt med kanselleringer og store forsinkelser.

De frakter over to milliarder passasjerer i året og er den største operatøren i Europa.

Det nasjonale jernbanenettverket er både slitent og underdimensjonert, og har gått utover den sedvanlige tyske punktligheten, meldte The Guardian for et år siden.

Store deler av verdens land har denne og forrige uke vært samlet på klimatoppmøtet i Madrid, hovedsakelig for å følge opp Parisavtalen fra 2015, som har som mål å holde den globale klimaendringen på under to grader celsius.

Resultatet av årets møte omtales som et av de dårligste noensinne og slaktes over hele verden etter at forhandlingene ble avsluttet søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer