Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støtter ikke ny corona-lov

SV-leder Audun Lysbakken gjør det klart at det må endringer til, før de vil være med på å gi regjeringen mer makt i den nye kriseloven.

SKEPTISK: SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, er skeptisk til å gi regjeringen mer makt med ny kriselov.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKEPTISK: SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, er skeptisk til å gi regjeringen mer makt med ny kriselov. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- SV kan ikke stemme for coronaloven slik den ligger nå. I vårt parti er det sterk skepsis. Både fordi det er uklart hvor bredt loven kan bli tatt i bruk, og fordi Stortingets mulighet for løpende kontroll er for svak, det sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse.

Regjeringens forslag til en coronakriselov, har høstet hard kritikk. Det samme har hemmeligholdet og den raske behandlingen det er lagt opp til.

Lovforslaget som gir regjeringen rett til å innføre tiltak for å håndtere tiltak knyttet til corona-krisen på alle samfunnsområder uten å ta veien om Stortinget ble lagt fram onsdag.

Da hadde regjeringen i hemmelig diskutert kriseloven med opposisjonen på Stortinget og fått en bekreftelse på at de ville stille seg bak den.

LOVENDRINGER: Her legger statsminister Erna Solberg fram sin nye corona-lov. Video: NTB Scanpix / Regjeringen Vis mer

Hastebehandles

Allerede lørdag skal det opp til votering i Stortinget.

- Jeg synes det er veldig merkelig at en så vidtrekkende lov hastebehandles uten offentlig debatt. Det virker veldig lite demokratisk, sa blant annet jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet

Advokat og tidligere Ap-byråd Geir Lippestad kalte loven galskap.

- Sette demokrati og rettssikkerhet for oss alle til side for å kunne styre? Få på plass raske beslutningslinjer i samarbeid med Stortinget. Det forventer vi at våre ledere får til, sa han til TV2.

- Innvendingene som nå kommer må bli lyttet til. At Stortinget har god kontroll med regjeringen er viktig for tilliten i befolkningen, og den tilliten er gull verdt i en krisetid, sier Lysbakken.

Lovforslaget behandles nå av en spesialopprettet komité på Stortinget. Tidligere i dag sa Ap-leder Jonas Gahr Støre, som leder komitéarbeidet, at de vurderer å stramme inn lovforslaget fra regjeringen.

Kan kuttes i varighet

Regjeringen har foreslått at den skal gjelde i seks måneder med mulighet for forlengelse i seks nye måneder.

Stortinget drøfter nå om denne perioden skal kuttes ned til tre måneder.

- Det er ett av spørsmålene, om man bør ha en kortere varighet, om man for eksempel bør ha tre måneder, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han er saksordfører for Stortingets behandling av kriseloven.

- Jeg opplever at det er et ønske fra hele komiteen at denne loven må rammes ytterligere inn. Det må i større grad klargjøres hvorfor den er nødvendig. Det må tydeligere illustreres hvordan Stortinget kan sikre sin helt nødvendige funksjon i forhold til Grunnloven, sier Støre.

- Må holde hodet kaldt

Lysbakken sier de nå diskuterer hvordan de kan sørge for at bruken av loven begrenses til de tilfellene hvor det er absolutt nødvendig, og hvor lenge den kan vare.

- Det normale må være lovbehandling i Stortinget også i corona-saker. Dessuten diskuterer vi hvordan mindretallsrettighetene og Stortingets mulighet til å føre kontroll kan styrke, sier han.

SV-lederen sier videre at han anerkjenner at det kan være gode grunner til å handle raskt slik loven legger opp til.

- Jeg mistror derfor ikke intensjonene bak denne loven. Men også i en slik situasjon er det avgjørende at vi holder hodet kaldt og tar vare på prinsippene våre. Det opplever jeg at det nå er bred vilje til i den særskilte komiteen.

Hele Norges coronakart