Støtter inhabil-rapport om Støre

Nå vil jusprofessor Karl Harald Søvig gjerne se en redegjørelse fra Jonas Gahr Støre.

- INHABIL: Jonas Gahr Støre ble i gårsdagens Dagbladet vurdert av advokatfirmaet Kvale som inhabil. Jusprofessor Karl Harald Søvig mener at advokatfirmaet Kvale har gjort en forsvarlig juridisk vurdering av Støres inhabilitet. Foto: Bente Bjercke
- INHABIL: Jonas Gahr Støre ble i gårsdagens Dagbladet vurdert av advokatfirmaet Kvale som inhabil. Jusprofessor Karl Harald Søvig mener at advokatfirmaet Kvale har gjort en forsvarlig juridisk vurdering av Støres inhabilitet. Foto: Bente BjerckeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jusprofessor Karl Harald Søvig mener advokatfirma Kvale har levert en «forsvarlig juridisk» vurdering av Støres inhabilitet.

I går skrev Dagbladet om advokatfirmaet Kvales habilitetsvurdering av Støre. Der er konklusjonen klar: Jonas Gahr Støre var inhabil da stiftelsen Senter for nordområdelogistikk fikk seks millioner kroner av Utenriksdepartementet. Du kan lese hele vurderingen her.

Forvaltningsekspert Søvig har lest vurderingen, og omtaler den som en «forsvarlig juridisk» vurdering.

- Det framstår som de har sett på argumenter i begge retninger, til tross for at det er en betalt vurdering og har en overvekt av argumenter i retning av konklusjonen. Den må derfor vurderes på den bakgrunn og ikke som en fagjuridisk vurdering á la lovavdelingen sine vurdering, selv om den på mange vis er det.

- Direkte tilgodesett
Søvig er enig i at det er Felix Tschudi, som styreleder i stiftelsen, og Tschudi Shipping Companys rolle, er langt mer sentral og avgjørende enn Rederiforbundet i saken.

- Flere har vært inne på det før: Det avgjørende kan ikke være hvem som har fremmet søknaden om pengene, men hvem - som en følge av denne bevilgningen - reelt sett blir tilgodesett, sier professoren ved Universitetet i Bergen, og legger til:

- Det framgår jo klart av Kvales vurdering at vedtaket direkte tilgodeser en stiftelse som Felix Tschudi har initiert og delvis finansiert, og hvor han er med i styret. I tillegg har også Tschudi Shipping Company interesser her, som han deler. Denne delen av sakskomplekset er imidlertid innfløkt, sier jussprofessoren.

-  Redegjørelse fra Støre
Det som gjenstår, slik Søvig ser det, er å få en grundig vurdering av hvor nært vennskapet mellom Støre og Tschdui er.

- Her skulle jeg gjerne sett en redegjørelse fra statsråden selv. Det andre er hvor direkte tilgodesett Tschudi Shipping Company er i denne saken. Hvis UD ga direkte penger til skip, så ville jo det vært lettere. Da ville det vært penger som gikk direkte til hans selskap. Men her er det snakk om penger som går til en stiftelse som har interesser, som hans selskap deler. Her er det fryktelig mye fakta å forholde seg til. Det er her en skulle ha jobbet og gravd videre, om en skulle gjort dette i sin hele og fulle bredde, sier Søvig.

- Må vente i spenning
Søvig har tidligere uttalt til Dagbladet at Støre burde ha bedt lovavdelingen om en habilitetsvurdering. Nå gir Søvig Dagbladet ros for å ha bedt advokatfirmaet om en habilitetsvurdering av Støre.

- Det viktigste Dagbladet har gjort, i mangel på andre alterantiver, er å få fram en vurdering utenfra i denne saken. Nå skal jo saken opp til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, så får vi vente i spenning på hva som skjer der, sier han.

- Er du enig i at Støre er inhabil?

- Hvis jeg skal si hva jeg selv mener, måtte jeg satt meg ned noen timer, for å si det slik.

Les også Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussens kommentar om habilitetsvurderingen her.