Støtter invasjonen av Ukraina

Samtidig som han var profilert representant for Rødt, frontet norske Hendrik Weber en venneorganisasjon på Krim-halvøya. Organisasjonen støtter invasjonen av Ukraina i et rasende propaganda-innlegg.

PÅ PR-TUR: Hendrik Weber (t.v.) fotografert på Krim av det statlige russiske nyhetsbyrået TASS, i 2018. Foto: Tass / Alamy / NTB
PÅ PR-TUR: Hendrik Weber (t.v.) fotografert på Krim av det statlige russiske nyhetsbyrået TASS, i 2018. Foto: Tass / Alamy / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske forretningsmannen og politikeren Hendrik Weber sitter i styret i en organisasjon som støtter at Russland «eliminerer» Ukrainia, og omtaler landet som «et arnested for nynazismen i Europa».

Synspunktene går fram av en sak i avisa Crimea News, publisert 2. mars. På nettsidene sine har foreningen seinere publisert samme uttalelser under tittelen «Naziregimet i Ukraina truer verdensfreden».

Hendrik Weber vil ikke møte Dagbladet, men i en telefonsamtale bekrefter Weber at han har mottatt en del spørsmål fra Dagbladet på e-post. Han sier:

- Jeg vil verken svare ja eller nei til om jeg vil kommentere disse spørsmålene fra Dagbladet.

Svar har vi imidlertid ikke fått.

Ukjente forbindelser

Weber er fra før kjent som en forkjemper for okkupasjonen av Krim. Han har gjort flere profilerte reiser til okkuperte halvøya i Svartehavet, og har i en årrekke jobbet for et tettere samarbeid mellom Russland og henholdsvis Norge og Webers fødeland Tyskland.

Rødt åpnet i begynnelsen av mars eksklusjonssak mot Hendrik Weber, etter uttalelser Russland og Ukraina. Etter at han ikke meldte seg ut selv, ble Weber ekskludert 26. april.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer