Støtter Israels bombing av syrisk atomanlegg

- Israel lever i et tøft nabolag, sier Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var riktig av Israel å bombe et påstått atomvåpenanlegg i Syria, mener demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

- Jeg mener at det forelå tilstrekkelige beviser for at de (Syria) var i ferd med å bygge et atomanlegg av nordkoreansk modell, sier Obama til CBS.

- Israelerne lever i et tøft nabolag der mange ser på dem som en fiende og opptrer deretter, sier Obama som onsdag besøker Israel og de palestinske områdene.

Israel og USA hevder at Syria var i ferd med å bygge et atomvåpenanlegg av nordkoreansk modell i et avsidesliggende ørkenområde nord i Syria, noe Syria bestemt har nektet for.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og andre uavhengige eksperter har ikke funnet beviser for at Syria i all hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen.

Al-Kibar-anlegget ble lagt i grus av israelske jagerfly i september 2007. Et ukjent antall sivile ble drept i angrepet.

Obama var tirsdag forsiktig da han fikk spørsmål om israelernes forhold til Iran, som de også anklager for å produsere atomvåpen.

Israelske ledere har gjentatte ganger truet med å angripe Iran, dersom landet ikke stanser sitt program for anrikning av uran.

STØTTER ISRAEL: Barack Obama mener det forelå tilstrekkelige bevis for å bombe et påstått syrisk atomanlegg i 2007. Foto: Ziv Koren, Reuters
STØTTER ISRAEL: Barack Obama mener det forelå tilstrekkelige bevis for å bombe et påstått syrisk atomanlegg i 2007. Foto: Ziv Koren, Reuters Vis mer

Iranerne nekter å gjøre dette, og sier landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter. IAEA har ikke funnet ikke funnet beviser for noe annet, under sine inspeksjoner i Iran.

- Israel har rett til å forsvare seg, men jeg vil ikke spekulere i de vanskelige vurderingene de må gjøre i en hel rekke mulige scenarier, sier Obama.

(NTB)

Støtter Israels bombing av syrisk atomanlegg