Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støtter Jagland

Thorbjørn Jagland får massiv støtte fra Ap-velgerne i synet på konkurranseutsetting i pleie- og omsorgssektoren. Partilederen mener det offentlige bør utføre de fleste av oppgavene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling MMI har utført for Dagbladet den siste uka.

85 prosent av Ap-velgerne svarer at de er helt eller delvis enig i at det offentlige fortsatt bør utføre de fleste av oppgavene i pleie- og omsorgssektoren.

Offentlig vs. privat

Dermed har Jagland ryggdekning i eget parti for den milde refsen av sosialminister Guri Ingebrigtsen for hennes åpne holdning til konkurranseutsetting. Sosialministeren uttalte i sommer at så lenge det offentlige har styring og kontroll, er det greit at oppgavene i pleie- og omsorgssektoren blir lagt ut på anbud til private selskaper. Jagland derimot, slo etter sentralstyremøtet sist mandag fast at det offentlige fortsatt bør utføre de fleste av oppgavene.

I realiteten har de 981 deltakerne i meningsmålingen tatt stilling til henholdsvis Ingebrigtsens og Jaglands standpunkt.

Bare 31 prosent av Ap-velgerne er enig med Ingebrigtsen, mens dobbelt så mange slutter seg til Jagland.

Velgerne tviler

Folket for øvrig er forvirret.

Selv om 74 prosent av de spurte støtter Jagland-linja, sier 62 prosent seg enig i Ingebrigtsens syn. Dermed ser det ikke ut til at de siste ukenes TV-debatter og spaltemeter med konkurranseutsetting, anbud og tjenesteyting har skapt en klarere opinion.

De eneste som svarer konsekvent er unge, høyt utdannede oslofolk som jobber i privat sektor. De er gjennomgående langt mer positive til anbud på omsorgstjenester.

De som klarest støtter en fortsatt sterk offentlig tjenesteyting er eldre, lavtlønte, offentlig ansatte og nordlendinger.

OFFENTLIG KONTROLL: Partileder Thorbjørn Jaglands skepsis til privatisering av helsetjenester gir gjenklang i grasrota.