Støtter kjønnskvotering

Tidligere NHO-president Leif Frode Onarheim ønsker flere kvinner i styreverv. Og han vil bruke lovverket for å få det til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 6,38 prosent av styremedlemmene i norske bedrifter er kvinner. Onarheim mener en lovregulering er veien å gå.

- Lovendring om et par år

Næringsminister og partifelle Ansgar Gabrielsen står bak forslaget om å bruke loven for å øke kvinneandelen.

- Jeg synes vi skal se det an i et par år. Skjer det ingen endring er lovergulering løsningen, sier Onarheim til Nettavisen.

Han er forbauset over at kvinneandelen er så lav, og tror det er nødvendig med sterkere tiltak. Onarheim forstår samtidig at mange i næringslivet stritter i mot en lovregulering, men to år er maksimumstida han vil gi dem.

Jakter på menn

Høyre-politikeren mener problemet er at selskapene jakter på mannlige næringslivstopper når et verv er ledig.

- De skal ha fyrtårn som kommer inn. Toppsjefer. Får man ikke dem, går man til lederne i mindre bedrifer, og da blir det ikke plass til kvinnene.

Onarheim skjønner problemet, men mener bedrifter kan trenge noen som tenker annerledes enn de som allerede sitter der og kjenner hverandre.

Kvinnenettverk kan være et middel på veien, slik at næringslivet kan få bedre oversikt over kvinnelige kandidater til styreverv.

- Vi må diskutere hvordan vi skal få flere kvinner inn i nettverkene, sier Onarheim som vil synliggjøre kvalifiserte kvinnelige kandidater.

Forsiktige kvinner

Men kvinner sier ofte nei:

- Jeg legger ikke skjul på at jeg har fått avslag fra mange kvinner jeg har tilbudt verv. Kvinner er litt lite sultne og engstelige for at de ikke lykkes.

Onarheim har dårlig samvittighet og har blitt mer bevisst problemene.

- Jeg har sett fantastisk mange flinke kvinner, de kommer inn etterhvert, men trenger et dytt.

Mener du en lovendring er veien å gå for å få flere kvinner inn i næringslivstoppen? Si din mening!

<B>MANNEN BAK FORSLAGET:</B> Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik. Gabrielsen har kommet med det oppsiktsvekkende forslaget om å bruke loven for å få flere kvinner inn i styrerommene.
GIR NÆRINGSLIVET TO ÅR:</B> Om kvinneandelen ikke øker betraktelig innen to år støtter Leif Frode Onarheim forslaget til Gabrielsen.