Støtter krigsforbryter

BERLIN (Dagbladet): Kroatias folkehelt, Wimbledon-vinneren Goran Ivanisevic (29) protesterer høylytt for å hindre at to krigsforbrytertiltalte generaler blir utlevert til Haag-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ivanesevic blir utnyttet, men skjønner det ikke selv, sier statsminister Ivica Racan.

Oppropet fra Ivanisevic og 11 andre av Kroatias sportshelter i fotball og basketball kan skaffe statsministeren problemer. Tidligere i uka så det ut til at lufta gikk ut av krigsveteranene som truet med å stenge turistveiene til Adriaterhavskysten i protest mot utleveringene.

- Våre menneskelige og moralske forpliktelser overfor våre største helter tillater oss ikke å tie. Vi skjønner oss ikke på politikk, men vi er fornuftige mennesker som er følsomme overfor urettferdighet. Generalene og våre soldater var helter i en forsvarskrig, sier sportsstjernene i det åpne brevet til regjeringen, parlamentet og det kroatiske folk.

Davor Suker (West Ham) og Zvonimir Boban (AC Milano), Igor Stimac (Hajduk Split) og andre av heltene fra Kroatias bronselag under fotball-VM i 1998 har skrevet under på oppropet. Det samme har Dino Radja og Stojko Vrankovic, som hørte med til superstjernene i amerikansk basketball.

Under den avdøde presidenten Franjo Tudjman var det tette bånd mellom regimet og idrettskjendisene, spesielt det kroatiske fotballandslaget. Derfor er det farlig for statsminister Racan når folkeheltene vender seg mot ham.

150000 elleville kroater tok imot Ivanisevic i hovedstaden Zagreb da han kom hjem etter triumfen i Wimbledon-turneringen.

- Ivanisevic var utenlands da vi forklarte hvorfor vi er tvunget av våre forpliktelser til å samarbeide med Haag-domstolen og utlevere generalene. Han skjønner ikke at han blir utnyttet, sier statsminister Racan.

De to generalene som striden står om, er Ante Gotovina og Rahim Ademia. De er tiltalt for forbrytelser mot serbiske sivile under krigen i Kroatia fra 1991- 95.

Den kroatiske regjeringens skjebne kan bli avgjort når det kroatiske parlamentet (Sabor) søndag skal ta stilling til kabinettsspørsmålet som Racan har stilt. Taper han, blir det nyvalg.