Støtter krigsforbryter

BERLIN (Dagbladet): Kroatias folkehelt, Wimbledon-vinneren Goran Ivanisevic (29) protesterer høylytt for å hindre at to krigsforbrytertiltalte generaler blir utlevert til Haag-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Ivanesevic blir utnyttet, men skjønner det ikke selv, sier statsminister Ivica Racan.

Oppropet fra Ivanisevic og 11 andre av Kroatias sportshelter i fotball og basketball kan skaffe statsministeren problemer. Tidligere i uka så det ut til at lufta gikk ut av krigsveteranene som truet med å stenge turistveiene til Adriaterhavskysten i protest mot utleveringene.

- Våre menneskelige og moralske forpliktelser overfor våre største helter tillater oss ikke å tie. Vi skjønner oss ikke på politikk, men vi er fornuftige mennesker som er følsomme overfor urettferdighet. Generalene og våre soldater var helter i en forsvarskrig, sier sportsstjernene i det åpne brevet til regjeringen, parlamentet og det kroatiske folk.

Davor Suker (West Ham) og Zvonimir Boban (AC Milano), Igor Stimac (Hajduk Split) og andre av heltene fra Kroatias bronselag under fotball-VM i 1998 har skrevet under på oppropet. Det samme har Dino Radja og Stojko Vrankovic, som hørte med til superstjernene i amerikansk basketball.

Under den avdøde presidenten Franjo Tudjman var det tette bånd mellom regimet og idrettskjendisene, spesielt det kroatiske fotballandslaget. Derfor er det farlig for statsminister Racan når folkeheltene vender seg mot ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer