Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støtter kritikken av Huitfeldt

- Ikke Stoltenberg som skaffet fedrekvoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Æres den som æres bør! Raushet er viktig. Det er ikke tvil om at Grete Berget og Gro gikk i bresjen for fedrekvoten, og at Grete fremmet forslaget i sin tid. Her er nok unge Anniken litt historieløs, sier stortingsrepresentant Sonja Sjøli(H) om Bergets kritikk av Anniken Huitfeldt.

Den tidligere barneministeren er i Dagbladet i dag opprørt over at nyutnevnt barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt gir Jens Stoltenberg æren for pappakvoten i fødselspermisjonen.

Smisk eller manipulering

- Enten er dette statsministersmisk, politisk manipulering eller politisk uredelig. Det er i allefall en merkelig form for historieskriving, sier Berget.

Det var hun som i sin tid fremmet dette forslaget, og sørget for verdens første fedrekvote.

Dåvøy fulgte opp

- Jeg mener det er viktig å være presis i slike saker, og det er jo riktig at Jens Stoltenberg ikke var i regjeringen da fedrekvoten ble foreslått, sier stortingsrepresentant Laila Dåvøy (Krf)- og gir dermed Grete Berget rett i sin kritikk av den nyutnevnte barneministeren.

For å være ytterligere presis legger Dåvøy til at det var Bondevik II-regjeringen - der hun var statsråd - som fikk igjennom en femte pappauke - og likedan foreslo den sjette uka. Stoltenberg-regjeringen fulgte opp dette i sitt budsjett for 2006.

PÅ PARTI: Nyutnevnt barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt får kjeft av Grete Berget for å gi sin sjef Jens Stoltenberg æren for fedrekvoten. FOTO: SCANPIX
PÅ PARTI: Nyutnevnt barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt får kjeft av Grete Berget for å gi sin sjef Jens Stoltenberg æren for fedrekvoten. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Slik holder de på

Trine Skei Grande(V) i familiekomiteen på Stortinget stiller seg i likhet med Sjøli og Dåvøy bak kritikken av Huitfeldt:

- Dette er måten Arbeiderpartiet skriver historie på, slik har de alltid holdt på, og Grete Berget burde ikke være forundret over det, sier Grande til Dagbladet.no.

Det var i en artikkel i Aftenposten på kvinnedagen at Huitfeldt skrev om om fedrekvoten:

«Før Jens Stoltenberg fikk på plass en egen "fedrekvote" var det bare ti prosent av fedrene som var hjemme med små barn. Nå er 90 prosent av alle fedre hjemme.»

Var et forbilde

Anniken Huitfeldt svarer på kritikken ved å si at hun ikke vil frarøve Grete Berget æren for innføringen av fedrekvoten til fordel for Jens.

- Grete Berget var ett av mine politiske forbilder da jeg var i AUF, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Men hun mener det er mange som burde vært nevnt og hedret for innføringen av fedrekvoten, og at det uansett er Arbeiderpartiet som står bak ordningen.

Ingen kommentar 

Arbeiderparti-representanter Dagbladet.no har vært i kontakt med ønsker ikke å kommentere saken.  Tove Karoline Knutsen, som sitter i familiekomiteen, nøyer seg med å si at hun synes utspillet er søkt.

SVs Heikki Holmås, som har vært aktiv i pappaperm-debatten, sier at hvem som har æren for fedrekvoten får Ap-folk krangle om selv:

- Det viktigste er at pappakvoten blir større, og at det blir en tredeling av fødselspermisjonen. Det gagner både barn, mor, far og likestillingen, sier Holmås til Dagbladet.no.

FIKK DET TIL: Det var tidligere statsråd Grete Berget, under statsminister Gro Harlem Brundtland, som fremmet forslaget om fedrekvote på fire uker våren 1998.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!