Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støtter lavere skatt på arbeidsinntekt

Norges Bank støtter forslaget om «flatere» skatt, men det bør skje ved en minsking av skatten på arbeidsinntekt, går det fram av en høringsuttalelse fra banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen gjelder rapporten fra det ekspertutvalget som har utredet et flatere skattesystem.

- Norges Bank er enig med utvalget i at det er viktig å redusere forskjellen mellom skatt på arbeidsinntekt og kapitalinntekt. Men banken mener at en slik tilnærming bør skje gjennom en reduksjon i beskatningen av personinntekt og ikke ved en høyere skattesats på alminnelig inntekt, slik utvalget foreslår, heter det i en uttalelse fra banken.

Utvalget har utredet flere modeller for en flatere beskatning, blant annet ut fra et krav om at skattesystemet skal være enklere og gi økt verdiskaping.

En reduksjon av forskjellen mellom høyeste marginale skattesats på arbeidsinntekt og kapitalinntekt vil gjøre at skattebetalerne bruker mindre innsats og ressurser på å omdefinere arbeidsinntekt til kapaitalinntekt.

Samtidig kan en høy marginalskatt på arbeidsinntekt gi et betydelig effektivitetstap for norsk økonomi i sin helhet, går det fram av høringsuttalelsen fra Norges Bank til Finansdepartementet. (NTB)