Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Støtter medieofre

Venner av Tore Tønne lanserer nå en stiftelse som skal hjelpe medieofre og bedrive medieforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke er blant de aktuelle bidragsyterne.

Tre av Tore Tønnes venner, Jørgen M. Grønneberg, Torbjørn Gladsø og Kaare M. Skallerud, er initiativtakere og sitter i det sju personer store interimsstyret.

- Todelt virksomhet

- Stiftelsen kommer til å bedrive en todelt virksomhet. Det ene blir å levere innsikt og yte støtte til personer som i perioder kommer i en «offerstilling» i forhold til media. Det andre er å bedrive forskning og andre aktiviteter som kan skape økt oppmerksomhet rundt problemstillinger knyttet til medias arbeid med kritisk journalistikk, sier Jørgen M. Grønneberg. Han legger til:

- Det er Tores død som har utløst initiativet - men stiftelsen kommer til å være løsrevet fra at han tok sitt liv.

Stiftelsen er snart i mål med å innhente en million kroner til forprosjektering av «media/individ-instituttet», som det kalles.

Har fem sponsorer

- Vi har bedt en rekke personer, bedrifter og organisasjoner om 125000 kroner i støtte. Foreløpig har vi fått fem slike sponsorer, sier Jørgen M. Grønneberg.

- Hvem er disse?

- Det er Statkraft, Statnett, NHO, meg selv og firmaet mitt, Innovation.

Jens Ulltveit-Moe, nær venn av Tore Tønne og skarp kritiker av Dagbladets rolle i saken, er NHO-president.

- Hva med Kjell Inge Røkke, har han bidratt?

- Røkke har mottatt en skriftlig orientering om stiftelsen, og er blitt bedt om å yte et bidrag. Det samme har LO. Foreløpig har vi ikke rukket å innhente svar fra verken Røkke eller LO.

Når stiftelsen er oppe og går, vil den ifølge Grønneberg behøve åtte- ti millioner kroner i årlige driftsmidler.

- For heftig

Han overtok som leder i interimsstyret da tidligere sentralbanksjef Torstein Moland kastet inn håndkleet rett før påske. Moland var selv i medienes søkelys.

- Torstein ringte meg før påske og sa at dette ble for heftig for ham. Men han kommer til å sitte i vår referansegruppe, sier Grønneberg.

Sentralt i «media/individ-instituttet» blir referansegruppa på 20- 25 personer som er i ferd med å bli satt sammen.

- Vi ønsker å få inn folk som vet hva det vil si å bli utsatt for mediekjør, og som kan bidra overfor framtidige medieofre, sier Grønneberg.

Norsk Presseforbund er skeptisk til nyskapningen.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier at han mener stiftelsen utgir seg for å være noe annet enn det den virkelig er:

- Jeg foretrekker at man kaller en spade for en spade. Dette er ikke et borgerinitiativ som springer ut av idealisme. Dette er en interesseorganisasjon for næringslivet. Formålet synes å være å bidra til at vi får en mer servil presse i Norge. Jeg føler at Tønne-saken nå forsøkes benyttet som ei brekkstang for å gjøre norske medier mer servile, sier Kokkvold.

HAR GITT: Jens Ulltveit-Moe er president i Næringslivets Hovedorganisasjon. NHO har sponset forprosjekteringen av det nye «media/individ-insitituttet».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media